Het is zelden gebeurd dat de politieke partijen zo snel als nu hun kieslijsten moeten samenstellen.
ActuaTV kijkt over hun schouder even mee naar wat het belangrijkste moment is in het politieke leven: wie krijgt een verkiesbare plaats en wie niet. CD&V staat voor een moeilijke opdracht.
Uittredend premier Yves Leterme zal zijn stunt van 800.000 voorkeurstemmen als lijsttrekker van de Senaat niet kunnen overdoen. Die uitdaging ligt nu bij CD&V-voorzitster Marianne Thyssen die door Leterme zelf wordt voorgesteld als het nieuwe boegbeeld.
Leterme aarzelde niet lang om een stap terug te zetten. Binnen zijn partij heeft hij veel krediet verloren en even vreesde de partijtop er voor dat dit zou ontaarden in een broedermoord.
Op de Senaatslijst krijgt Thyssen het gezelschap van alle grote kopstukken: Johan Vande Lanotte voor sp.a, Bart De Wever voor N-VA en neofiet Alexander De Croo voor Open Vld.
Voor Vlaams Belang trekt boegbeeld Filip Dewinter de lijst. Hij rekent op die manier meteen af met vroeger voorzitter en traditioneel lijsttrekker voor de Senaat Frank Vanhecke. Ook Marie-Rose Morel staat niet langer op een Vlaams Belang lijst. Wellicht gaat Dewinter zetelen in de Senaat als gemeenschapssenator waardoor hij zijn zetel in het Vlaams Parlement kan behouden.
Achterblijver in de lijstvorming is Lijst Dedecker. Zo is het nog niet duidelijk wie voor LDD de Senaat zal trekken. Indien de partij niet oppast dreigt ze ook de achterblijver te worden in de kiesuitslagen.
Duidelijk is wel dat boegbeeld Jean-Marie Dedecker zijn Kamerzetel in West-Vlaanderen veilig stelt. Hij zal dat opnieuw doen in duo van Ulla Werbrouck.
Voor CD&V is Yves Leterme lijsttrekker voor CD&V in West-Vlaanderen. Op de tweede plaats komt de Roeselaarse volksvertegenwoordiger en schepen Nathalie Muylle, op drie volgt federaal minister van Justitie Stefaan De Clerck, op vier kamerlid en burgemeester van Jabbeke Hendrik Bogaert en volksvertegenwoordiger en Beernems schepen Luc Goutry volgt op vijf. Dat zouden de zekere plaatsen moeten zijn.
Uittredend kamerlid Roel Deseyn krijgt de eerste opvolgersplaats. Wanneer Leterme minister wordt, komt Deseyn daardoor terug in het parlement. Pol Van den Driessche krijgt het dan weer moeilijk. Hij moet het waarmaken als lijstduwer in West-Vlaanderen.
Bij N-VA rommelt het zwaar in West-Vlaanderen. Kamerlid en Tielts schepen Els De Rammelaere had er gehoopt op een tweede plaats, maar die wordt haar ontzegd door Geert Bourgeois die de lijst zal trekken. De Rammelaere werd bij de vorige verkiezingen van op de vijfde plaats rechtstreeks verkozen met meer dan 21.000 voorkeurstemmen maar daar wordt ze nu niet voor beloond.
Voor Open Vld neemt Vincent Van Quickenborne de handschoen op. Sabine Lahaye-Battheu en Sofie Staelraeve staan op nummer twee en drie.
De sp.a lijst wordt getrokken door Renaat Landuyt. Op de tweede plaats komt senator Myriam Vanlerberghe.
In Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op de Open Vld.
In de vorige verkiezingen was er een nek-aan-nek race tussen Pieter De Crem en Karel De Gucht. Die laatste geeft nu verstek als Europees commissaris. Hij wordt vervangen door de jonge Matthias De Clercq. Die krijgt de steun van zijn politieke peetvader Guy Verhofstadt die de Kamerlijst zal duwen.
Hond in het kegelspel in Oost-Vlaanderen wordt misschien ex-VRT journalist Siegfried Bracke die de lijst trekt voor N-VA en daarmee meteen een personeelsprobleem oplost voor de lijst van Bart De Wever. Voor SP.a krijgt Dirk Van der Maelen voor het eerst de kans zich te profileren als lijsttrekker. Vroeger kopstuk Freya Vanden Bossche trekt zich terug op de Senaatslijst.
In Antwerpen komen nogal wat lijsttrekkers op die niet uit de stad zelf komen. Open Vld-politica Annemie Turtelboom heeft haar achterban in Puurs.
Voor CD&V wordt Inge Vervotte uit Mechelen de sterkhouder.
Voor N-VA mag Kamerfractieleider Jan Jambon de klus klaren. Vlaams Belang rekent op de ervaring van Gerolf Annemans. Voor Groen! rust de verantwoordelijk bij Meyram Almaci die wel precies nu moet bevallen.
In Limburg trekt uittredend kamervoorzitter Patrick Dewael de Kamerlijst. Fractieleidster Hilde Vautmans moet dus nog even wachten vooraleer ze de kopplaats krijgt.Even werd gedacht dat Ivo Belet de Kamerlijst in Limburg zou trekken voor CD&V, nu het andere Limburgs CD&V-kopstuk Wouter Beke zijn ambities niet hoger legt dan de Senaat. Maar al snel bleek dat Belet niet staat te springen om het Europees Parlement te verlaten. Lijsttrekker nu is het uittredend Limburgs Kamerlid Raf Terwingen geworden. SP.a vertrouwt op Vlaams minister Ingrid Lieten. Dat had nogal wat kritiek gekregen omdat ze bij de Vlaamse verkiezingen niet had deelgenomen aan de politieke wedren. Nu heeft ze echter al gesteld dat ze niet zal zetelen in de Kamer en Vlaams minister blijft. Voor de SP/a zou de eer gaan naar Peter Vanvelthoven. Die zou meteen ook van plan zijn het Vlaams parlement opnieuw in te ruilen voor de Kamer.
In het arrondissement Leuven ruimt Open Vld kopstuk Rik Daems plaats voor Gwendolyne Rutten. Kamerlid Katia della Faille zou eerste opvolger worden op de Senaatslijst.
Wanneer Open VLD kiest voor de oppositie betekent dit dat ze niet meteen zou terugkeren naar de Senaat.
Wie dan weer wel zeker in de hoge vergadering zal zetelen is professor kerkelijk recht en mediafiguur Rik Torfs. Die krijgt van CD&V een verkiesbare plaats aangeboden. Andere zekerheden zijn dat de Kamerleden Geert Versnick van Open Vld en Francis Vanden Eynde van Vlaams Belang niet terugkeren naar de Kamer. Zijn nemen immers niet deel aan de verkiezingen.
Laat een reactie achter