Ecologisch verantwoord kerstlicht in Kopenhagen

De traditie wilt dat de grote kerstboom op de Hall Square in Kopenhagen versierd wordt met honderden lichtjes.
Maar als Kopenhagen ook dit jaar brandende lichtjes wilt, zal er hard labeur moeten geleverd worden… De lichtjes in de kerstboom worden namelijk bediend door een fietsende kracht. Dat wil zeggen dat als niemand de pedalen bedient, er geen licht is.
Via deze actie wil Kopenhagen dit gezond en CO2-vriendelijk vervoersmiddel promoten. Een vervoersmiddel waar Kopenhagen nu al voor gekend staat.
Het idee wordt uiteraard gelanceerd tegen de achtergrond van de VN-klimaattop, die plaatsvindt van 7 tot 18 december. Denemarken, gastland van de VN-klimaattop, stelt dat tegen 2050 de wereldwijde uitstoot van CO2 moet teruggebracht zijn tot 50 procent van het niveau in 1990. De grootste reductie moet van de rijke landen komen. Dat wil zeggen dat in totaal de rijke landen 80 procent van de reductie op zich moet nemen. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen eist een vijf tot acht pagina’s tellend ‘politiek’ bindend akkoord, met bijlages waarin de plichten van de landen staan. De juridisch bindende tekst moet er dan in 2010 komen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*