Dit was 2015: terreur in Parijs

Tijdens de kerstvakantie blikken we elke dag terug op een politiek debat dat de actualiteit van het voorbije jaar heeft gekleurd.

13 november 2015 kondigt zich aan als een zwarte dag in de geschiedenis van de Franse hoofdstad. Op een vrijdagavond komen in Parijs bij 5 aanslagen in de omgeving van een concertzaal, een voetbalstadion en verschillende cafés en restaurants 129 mensen om het leven. Alle 8 daders zijn geradicaliseerde moslimjongeren die lid zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. Al snel wordt duidelijk dat minstens twee van hen banden hebben met de Brusselse gemeente Molenbeek.

Als gevolg van de aanslagen kondigt president François Hollande de noodtoestand af. Drie dagen lang dompelt Frankrijk zich onder in nationale rouw. Ook in ons land laten de gebeurtenissen een diepe indruk na. Tijdens de wekelijkse plenaire vergadering in het Vlaams parlement brengen de voorzitter, de Vlaamse regering en de verschillende fracties elk op hun manier hulde aan de slachtoffers.

“Dit was 2015”, aflevering 12. Zaterdag 2 januari vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail