Derk-Jan Eppink: “Obama heeft IS verkeerd ingeschat”

“In het Amerikaanse Congres is dat de eerste vraag die ik krijg: ‘Waar komen die strijders van IS in godsnaam vandaan?’ Die Congresleden zien dat België bovenaan de lijst staat van de herkomst van die terroristen. Ze begrijpen niet dat mensen als steuntrekkers vertrekken naar Syrië en daar koppensnellers worden.” Dat zegt politiek analist Derk-Jan Eppink op Actua-TV.

Eppink werkt momenteel voor het London Center for Policy Research, een denktank gebaseerd in New York. Eppink wijst erop dat de Amerikaanse president Barack Obama de crisis rond de Islamitische Staat IS verkeerd heeft ingeschat. Terwijl op internet beelden circuleerden van een Amerikaanse journalist in gevangenisplunje die werd onthoofd, stond de president lachend op het golfterrein. Tijdens zijn eerste persconferentie zei hij dat hij geen strategie had tegen IS. “Dat heeft de publieke opinie hem zeer kwalijk genomen”, aldus Eppinck.

In november vinden in de VS verkiezingen plaats en Obama dreigt daarbij zijn meerderheid in de Senaat te verliezen. Hij staat dus onder druk van zijn eigen publieke opinie. “De Amerikanen liggen niet wakker van het buitenland, tot het buitenland zich gaat moeien met Amerika. En dat heeft Obama met IS te laat ingezien”, zo zegt Eppink, die er ook op wijst dat de Amerikaanse president zijn netwerk van contacten met buitenlandse staatshoofden fors heeft verwaarloosd. Dat toont zich ook in de crisis rond Oekraïne, waar de Russische president Poetin er volgens Eppink perfect in slaagt Europa uit elkaar te spelen: “Het enige wat Europa doet, is sancties boven sancties leggen.” Volgens Eppink moet Europa zijn doelstellingen in dit dossier beter aflijnen en moet Oekraïne een brug worden tussen oost en west, best in een geregionaliseerde structuur, maar zonder grondgebied af te staan. “Het zou vooral fout zijn Oekraïne toe te laten tot de Navo, dat zou Rusland nooit tolereren”, aldus nog Derk-Jan Eppink.

Actua-Expert met Derk-Jan Eppink, zaterdag om 12 uur op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Nog dit weekend: Actua-Expert met prof. Herman Matthijs over het Schotse onafhankelijkheidsreferendum, zaterdag om 12u30 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Facebooktwittermail