Debat over de boskaart van Joke Schauvliege

Boskaart

De Vlaamse regering trok de veelbesproken boskaart in. Minister van Natuur, Joke Schauvliege, krijgt nu de kans om met een ander plan op de proppen te komen. Het doel is nog steeds om tot een regeling te komen voor de bescherming van de zonevreemde bossen in Vlaanderen. Tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement raakten de gemoederen verhit.

Het nieuws kwam totaal onverwacht. Afgelopen week liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weten dat de boskaart van zijn minister van Natuur, Joke Schauvliege (CD&V), ingetrokken wordt. De bekendmaking van de kaart, waarin zo’n 12.000 hectare bos beschermd wordt, lokte heftige reacties uit. Gronden die werden aangekocht met de bedoeling ze te bebouwen dreigden door de nieuwe boskaart hun waarde te verliezen. Eigenaars zagen hun dromen in rook opgaan.

“De beslissing om de waardevolste bossen te beschermen is genomen door de drie regeringspartijen, zo staat het ook in het regeerakkoord”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA). “Minister Schauvliege had een anderhalf jaar de tijd om een goede boskaart te leveren, maar nu blijken er veel te veel fouten in te staan”. Volgens Vandaele kon de minister-president niet anders dan de kaart in te trekken.

Opluchting

De partijen Open Vld, sp.a en Groen zijn opgelucht dat de boskaart verdwijnt. “Op zich is het goed dat de boskaart ingetrokken is, want ze trok op niks”, reageerde Bruno Tobback (sp.a). Oppositiepartij Groen haalde sterk uit naar de Vlaamse regering. “Dit is amateurisme van de bovenste plank. We hebben nood aan een goede boskaart die de eeuwenoude waardevolle bossen beschermt. Minister Schauvliege heeft dit dossier volledig verknoeid”, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

CD&V daarentegen is niet te spreken over de eenzijdige communicatie van Vlaams minister-president Bourgeois. “N-VA bleef de minister opjagen om zich een groen imago aan te meten. Door de bomen het bos niet meer zien, luidt het spreekwoord, maar hier was duidelijk sprake van het omgekeerde. Daardoor kwamen we ook echt in de situatie terecht waarvoor ik keer op keer waarschuwde. Met wat gezond verstand hadden we heel wat Vlamingen deze onrust kunnen besparen”, aldus Lode Ceyssens (CD&V).


Studio Parlement, woensdag 24 mei 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail