De laatste loodjes voor de Vlaamse regering

De ministerraad van vrijdag 31 januari was de laatste dag voor de verkiezingen van 25 mei waarop de Vlaamse excellenties decreten konden goedkeuren, om ze vervolgens door te sturen naar het parlement . Het hoeft u dus niet te verbazen dat de ploeg van Kris Peeters op de valreep nog heel wat werk verzet. Minister Joke Schauvliege, bevoegd voor Leefmilieu en natuur, kan bijvoorbeeld een nieuw Natuurdecreet aankondigen. Dat moet het op termijn voor iedereen mogelijk maken om aan natuurbeheer te doen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op zijn beurt is dan weer heel tevreden met de goedkeuring van het decreet voor Persoonsvolgende Financiering. Dat moet personen met een handicap de garantie bieden dat ze de organisatie van hun zorg in de toekomst meer in eigen handen kunnen nemen. Een wondermiddel om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg aan te pakken is het niet, maar de minister maakt zich sterk dat het alvast een stap in de goede richting is.

Kris Peeters tenslotte kan de definitieve goedkeuring van 8 brownfieldconvenanten voorleggen. Die procedure wil investeerders en projectontwikkelaars ertoe aanzetten om braakliggende en onderbenutte terreinen opnieuw te ontwikkelen. De vorige Vlaamse regering sloot eerder al zo’n contract af voor de terreinen van het omstreden shoppingcenter Uplace in Machelen.

Peeters benadrukt ook dat het werk voor de regering er hiermee nog niet op zit. Er is nog altijd het parlement, dat zelf nog bepaalde thema’s onder de aandacht kan brengen door voorstellen van decreet in te dienen. En ook over heikele dossiers, zoals dat van de Oosterweelverbinding, zullen we ongetwijfeld nog wel horen voor 25 mei.

Actua-Nieuws, vrijdag 31 januari om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail