De Europese strategie voor banen en groei

Het Europees Parlement is tijdens een speciale zitting bijeengekomen om de resultaten van de recente Europese top over de nieuwe Europese strategie voor banen en groei te bespreken. De top van 25 en 26 maart was de allereerste bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders die voorgezeten werd door Herman Van Rompuy, voorzitter van de Raad. Maar die top werd overschaduwd door de problemen met Griekenland.
Vandaar dat een nieuwe bijeenkomst nodig was om de belangrijkste doelstellingen in de EU-strategie, beter bekend als Europa 2020, te bespreken. De staatshoofden en regeringsleiders hebben het gehad over het streven naar een werkgelegenheid van 75 procent, betere voorwaarden voor onderzoek en ontwikkeling en de vermindering van broeikasgassen. Ook de te volgen weg inzake de klimaatverandering was een gespreksonderwerp.
Herman Van Rompuy spreekt als voorzitter van de Raad de plenaire vergadering in Brussel toe.
Maar uit de reacties van de Europese parlementsleden blijkt dat er momenteel wat anders leeft in het Europees Parlement, namelijk de financiële situatie van Griekenland.
Europees parlementslid en fractieleider van de Europese liberalen Guy Verhofstadt vindt dat er nood is aan een moedige Europese Commissie die op de proppen komt met een goed en degelijk pakket. Hij heeft het over een pakket aan maatregelen dat gelijkend is op het initiatief van Jacques Delors met de Europese Monetaire Unie. Volgens de liberaal kan alleen de Europese Commissie dit realiseren. Verhofdstadt pleit voor drie peilers. De eerste peiler is het oprichten van een Europees Monetair Fonds. Als tweede peiler oppert hij voor een beter Europees banksysteem en als laatste peiler is er volgens Verhofstadt nood aan een stoutere 2020-strategie. Zijn visie ondersteunt op dit punt die van de Nederlandse politica Wortmann-Kool Corien.
En er leeft niet alleen twijfel in het kamp van de Europese liberalen. Ook de Britse Europarlementariër Nigel Farage uit tijdens de plenaire vergadering zijn ongenoegen. Farage is daarbij wel bijzonder euro-sceptisch. Op 24 februari 2010 beledigde Farage Van Rompuy door te zeggen dat Van Rompuy het charisme van een natte dweil en de uitstraling van een tweederangs bankmedewerker heeft. Farage ging nog verder. Zo verdenkt hij Van Rompuy ervan een stille moordenaar te zijn van de Europese democratie en de Europese lidstaten. Tijdens zijn toespraak tijdens de plenaire vergadering zet Nigel Farage zijn ongenoegen over de persoon Van Rompuy gewoon verder.
Derk Jan Eppink houdt het kort en bondig. Hij vraagt zich af wat er gebeurd is met de open visie van Europa.

Kathleen Van Brempt steekt tijdens de plenaire zitting niet onder stoelen of banken dat ze ontgoocheld is in de resultaten van de Raad. Volgens haar zijn er heel wat balansen genegeerd.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*