Bill Gates onthult zijn jaarlijkse brief

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft als belangrijkste doel: ervoor zorgen dat alle mensen een gezond en productief leven leiden. De stichting legt in de ontwikkelingslanden de focus op het verbeteren van de gezondheid van de mensen. Bovendien wil de stichting hen een nieuwe kans geven, zodat zij niet langer met honger en in extreme armoede moeten overleven. In de Verenigde Staten zorgt de stichting ervoor dat alle mensen en in het bijzonder diegenen met de laagste inkomens, toegang hebben tot de opportuniteiten die zij nodig hebben om te slagen op school en in het leven.
Bill Gates, co-voorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation, heeft zijn tweede jaarlijkse brief onthuld. Het gaat om een persoonlijke beoordeling van de inspanningen van de stichting tot nu toe en hoe innovatie een invloed heeft op de prioriteiten van de stichting. Gates bespreekt in zijn brief hoe innovatie het verschil kan maken tussen een sombere toekomst of een heldere toekomst.
Ondanks de economisch zware tijden is Bill Gates optimistisch. Hij is opgetogen over het feit dat een combinatie van wetenschappelijke innovaties en sterke partners – die werken in de naam van de armste mensen ter wereld – nog steeds kan bijdragen tot een verbetering van de menselijke condities. Gates zegt: ‘Hoewel innovatie onvoorspelbaar is, er is veel dat overheden, particuliere bedrijven en stichtingen kunnen doen om het te versnellen’. Volgens Gates moeten rijke regeringen bijvoorbeeld meer geld besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Gates vindt ook dat we betere meetsystemen nodig hebben in de gezondheidszorg en in het onderwijs om zo te bepalen wat werkt.
In zijn brief benadrukt Gates innovaties die levens redden of verbeteren en ook kansen uitbreiden. In de derde wereld gaat het over vaccins die vermijdbare kinderziekten bestrijden, nieuwe middelen in de strijd tegen malaria en HIV en betere zaden en landbouwtechnieken die de landbouwproductiviteit verhogen. In de Verenigde Staten worden leerkrachten geholpen door innovaties die het lesgeven en het leren verbeteren, zodat leerlingen uit het middelbaar onderwijs afstuderen en klaargestoomd zijn voor succes en voor het behalen van postacademische diploma’s.
Gates definieert de rol van de stichting als het investeren in innovaties die anders niet gesteund zouden worden, waaronder een aantal projecten die uiteindelijk kunnen mislukken. In zijn brief bespreekt hij eveneens de steun van de stichting aan een waaier van innovaties – van laag naar hoog risico, sommige met een tijdskader van 15 jaar -, die zouden moeten bijdragen tot de strijd tegen ziekte, honger en armoede in de derde wereld en de verbetering van het onderwijs in de Verenigde Staten.
Sinds de oprichting van de Bill & Melinda Gates Foundation in 1994 heeft de stichting meer dan 21 miljard dollar geïnvesteerd. Op 30 september 2009 werd de dotatie van de stichting geschat op iets meer dan 34 miljard dollar.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*