Bijna 1 op de 5 flitspalen werkt niet

flitspalen

Bijna 1 op de 5 flitspalen langs snel- en gewestwegen werkt niet. In totaal zijn 300 van de 1400 flitspalen buiten dienst. In sommige politiezones zijn de camera’s al bijna een jaar defect. Vooral in de provincies Limburg en Antwerpen is dat het geval. Oorzaak is vaak de lange hersteltijd. Mathias De Clercq (Open Vld) vraagt aan minister van Mobiliteit Ben Weyts welke maatregelen de regering zal nemen.

Uit de meest recente meting blijkt dat 300 flitspalen in Vlaanderen niet werkt. Meer nog, in bepaalde politiezones werkt er geen enkele flitspaal. “Ik moet absoluut erkennen dat er een onevenwicht is over heel Vlaanderen. In sommige regio’s werkt 95 procent van de flitspalen, wat eigenlijk een maximum is. Elders zitten we dan weer veel te laag”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Tegen eind dit jaar hoopt de minister het aantal werkende flitscamera’s in Vlaanderen op te trekken van 80 naar 84 procent.

Snelheid is een van de voornaamste redenen van verkeersonveiligheid. Een op de drie verkeersdoden heeft te maken met onaangepaste snelheid. “De focus van het beleid moet niet zijn om zo veel mogelijk overtredingen te registreren. Het moet er vooral voor zorgen dat er zo weinig mogelijk overtredingen plaatsvinden, om de verkeersveiligheid te doen zegevieren”, zegt Mathias De Clercq (Open Vld). Minister Weyts is ook van plan alle analoge flitspalen te vervangen door digitale. “Hierdoor zullen we veel meer kunnen verwerken en zal alles sneller en efficiënter gaan”, aldus de minister.

Studio Parlement, woensdag 26 april vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail