Betere beveiliging op snelwegparkings

Snelwegparking

Er is een oplossing in de maak voor het beveiligingsprobleem op de snelwegparkings. Er komen stevige omheiningen en speciale camera’s. Dat liet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts weten na vragen van parlementsleden Martine Fournier (CD&V) en Marino Keulen (Open Vld).

Sinds oktober vorig jaar werd privébewaking ingevoerd op de snelwegparkings langs de E40 in Drongen, Jabbeke en Mannekensvere. Dit om te vermijden dat er incidenten kwamen van migranten die via Calais naar Engeland willen. Het proefproject liep tot eind 2016. Transportorganisatie Febetra was verbolgen over de beslissing van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om het project niet verlengen. “De bewakingsopdracht kost zo’n 200.000 euro per maand kost, dat valt niet zo lang te handhaven. Het ging ook niet over een proefproject, het was ook niet de bedoeling om dat op grote schaal uit te rollen. We hebben wel een evaluatie gemaakt op basis van een bevraging van de politiezones, waarbij men natuurlijk meldde dat die bewakingsopdracht, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, efficiënt was. Dat lijkt me ook evident: er werden amper incidenten gemeld”, zegt Weyts.

Op en rond de parking langs de E40 in Wetteren werd er in juni 2017 overlast van migranten en vluchtelingen gemeld. In Drongen werd de snelwegparking ’s nachts afgesloten, maar kennelijk hebben de mensensmokkelaars hun activiteiten verplaatst. Voor burgemeester van Wetteren, Alain Pardaen, is het genoeg geweest. Hij vraagt om de parking ’s nachts te sluiten en zo de problematiek op te lossen. Maar minister Weyts ging niet in op de vraag. “Wetteren heeft in tegenstelling tot Drongen een bewaakte parking en de politie is vlakbij. We blijven waakzaam en de politie treedt ook op”, klinkt het.

Actua-Commissie (herhaling), vrijdag 28 juli 2017 om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail