België is vanaf donderdag 1 juli 2010 zes maanden voorzitter van de Europese Unie. En dat wordt de komende dagen feestelijk gevierd, onder andere in Brussel. Zowel de federale overheid, de gemeenschappen als de gewesten doen hun duit in het zakje voor de organisatie van de feestelijkheden. Het Belgisch voorzitterschap begint met een ontslagnemende regering. Volgens ontslagnemend premier Leterme, die momenteel met koning Albert II en koningin Paola in Congo is, voor de viering van 50 jaar onafhankelijkheid, is dat absoluut geen probleem. Het is nu al de twaalfde keer dat België aan de beurt is als voorzitter van de Europese Unie. De laatste keer was in 2001. België volgt Spanje op als voorzitter en geeft zelf op 1 januari 2011 de fakkel door aan Hongarije. Om de continuïteit te garanderen, zullen Spanje, Hongarije en België zeer nauw samenwerken.
De rol van het voorzitterschap is wel geslonken. Dit door het Verdrag van Lissabon, dat sinds december 2009 van kracht is. Maar de aanwezigheid van de Belg Herman Van Rompuy als Europese president zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de zichtbaarheid van België op het Europese toneel groter wordt.
De grootste prioriteit van de Belgische regering is het verbeteren van de financiële stabiliteit in Europa. Ook het Spaans voorzitterschap stond in het teken van de schuldencrisis. Zo moest er meer dan 100 miljard euro op tafel komen om Griekenland bij te springen. Ook werd er 750 miljard euro opzijgezet voor toekomstige noodgevallen. En daarnaast zijn er nog enkele andere belangrijke dossiers waarin België hoopt een doorbraak te forceren tijdens het voorzitterschap. Het gaat onder meer over de verlenging van het zwangerschapsverlof en de uitbreiding van de Europese Unie met Kroatië en Turkije. Ook de klimaattop in Cancun, Mexico wordt een belangrijk agendapunt. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zal daar de Europese belangen verdedigen. De Europese Unie wil er strengere regels invoeren om de CO2-uitstoot tegen 2020 in te perken.
Maar ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maakt duidelijk dat er geen onrealistische ambities gekoesterd moeten worden tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Volgens Vanackere is het vooral belangrijk om consensus te zoeken.
Laat een reactie achter