Begeleiding naar de kleuterklas

99 procent van de Vlaamse kleuters zijn ingeschreven in een kleuterschool. Ondanks deze goede cijfers wil minister van Onderwijs Hilde Crevits ook die ene procent bereiken. Deze week stelde ze het Starterspakket Kleuteronderwijs voor. De bedoeling van dit pakket is om ouders beter te begeleiden en ervoor te zorgen dat kleuters voldoende naar school gaan. Verschillende leden van het Vlaams Parlement zijn enthousiast over het pakket, maar vragen zich af hoe het zal worden verdeeld.

Dinsdagmiddag presenteerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het starterspakket ‘Kleuteronderwijs’ van Klasse in basisschool De Knipoog in Vilvoorde. Het Starterspakket motiveert ouders van instappertjes om hun kind in te schrijven in een school en hen voldoende naar school te sturen. De lancering van het pakket past binnen het actieplan ‘kleuterparticipatie’. Met dat plan wil minister Crevits de kleine groep kleuters bereiken die niet of onvoldoende in de klas aanwezig zijn.

Ondanks het actieplan van de minister is de kleuterparticipatie in Vlaanderen zeer groot. Bijna 99% van de Vlaamse kleuters is ingeschreven in een school. Bovendien is bijna 96% van de driejarigen al voldoende aanwezig. Met gerichte acties wil minister Crevits ook de resterende groep bereiken. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral kleuters uit de grootsteden en uit kwetsbare gezinnen niet zijn ingeschreven of voldoende aanwezig zijn. Meisjes hebben een hogere kans om niet ingeschreven te zijn dan jongens.

Kleuters die niet naar school gaan of te weinig aanwezig zijn lopen een grotere kans op school- en taalachterstand. Om te vermijden dat kinderen een schoolse achterstand oplopen, is het dus belangrijk dat de allerkleinsten naar de kleuterklas gaan. Daar leren ze kennis en vaardigheden die hen voorbereiden op het lager- en het secundair onderwijs.

Momenteel zijn er zo’n 60.000 starterspakketten gemaakt die worden verspreid via basisscholen en organisaties zoals Kind & Gezin en armoedeverenigingen. Alle sociale verenigingen kunnen pakketten bestellen. Het pakket geeft ouders meer inzicht van hoe het leven op school verloopt en wat de kinderen er zoal leren. Er zitten ook vertaalfiches in 13 talen voor anderstalige ouders.

Minister Crevits werkt ook aan een legislatuuroverschrijdend strategisch plan voor het basisonderwijs. Dat initiatief wordt door verschillende parlementsleden toegejuicht

Actua-Parlement, maandag 13 maart 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail