Aflevering 500 van Actua-Sport: het einde van een hoofdstuk

Actua-Sport aflevering 500

Twaalf jaar lang al gaat Actua-Sport elke maandagavond op zoek naar de raakpunten tussen sport en beleid. Sportanalist Jean-Marie Dedecker maakt in het programma een kritische analyse van de sportactualiteit. Maandag 21 november wordt de 500ste en laatste aflevering van Actua-Sport uitgezonden. Daarin krijgt u een aantal hoogtepunten te zien uit de voorbije jaren.

Sterk gewaardeerd

Wat op maandag 11 april 2005 begon als een spontaan interview met toenmalig VLD-senator Jean-Marie Dedecker over de sportactualiteit van dat weekend, groeide uit tot een vaste en populaire afspraak met de kijkers van ActuaTV. Het programma had dankzij de inzet, de kennis en het redenaarstalent van Dedecker snel een schare trouwe kijkers. Actua-Sport werd druk bekeken, veel besproken en sterk gewaardeerd. Ook door andere sportjournalisten en commentatoren.

Doping als rode draad

Dedecker - Lamoral

Doping in de sport was willens nillens de rode draad gedurende de 500 afleveringen van Actua-Sport. Tijdens een uitzending op maandag 11 september 2006 liet Dedecker zich ontvallen dat hij weet heeft van drie renners die in de winter van dat jaar elk 24.000 euro op tafel hebben gelegd voor een Italiaanse voorbereiding. Onder andere Patrick Lefevere verweet Dedecker dat hij nooit namen noemde en geen bewijzen voorlegde. Daardoor werd volgens hen onder meer Tom Boonen geviseerd en spanden ze een rechtszaak aan tegen Dedecker.

Dedecker stapte daarop eind 2006 met bijkomende informatie over dopinggebruik in de wielrennerij naar het gerecht. Kortrijkse speurders startten een onderzoek en konden zo een netwerk van dopingdealers oprollen.

Complexloos

Jean-Marie Dedecker kon als onafhankelijke analist in het programma zonder complexen de pijnpunten in de Belgische en internationale sportwereld aankaarten. Als grondig geïnformeerd analist becommentarieerde hij complexloos de grote en kleine verhalen uit de sportactualiteit. Daarbij beperkte hij zich niet tot de klassieke en vaak overbelichte sportdisciplines. Hij nam het daarbij altijd op voor de atleten die erin slaagden om uit te blinken ondanks het systeem.

Actua-Sport Award

Het debacle rond de bokskampioen Delfine Persoon tijdens het Sportgala 2014 was de druppel teveel voor de sportredactie van ActuaTV. Toen werd onze wereldbokskampioene lichtgewichten over de vier belangrijkste boksbonden heen niet bekroond. Totaal onterecht, vond Dedecker. Zo zag de Actua-Sport Award het levenslicht en ontving Persoon als teken van waardering in 2014 de eerste Actua-Sport Award.

Een andere opmerkelijke uitzending was de Tyson-special. In een interview via Skype praat ex-wereldkampioen boksen Mike Tyson openhartig over zijn tumultueuze leven dat hij neerschreef in zijn autobiografie ‘Niets dan de waarheid’. Het is een fantastisch boek, gedrukt met bloed en met sperma, besluit Dedecker.

Rik Lamoral

Rik Lamoral

De redactie van Actua-Sport dankt Rik Lamoral, het geheugen van de sportjournalistiek, om gedurende al die jaren gedisciplineerd de lijnen uit te zetten, het enthousiasme van Jean-Marie te kanaliseren en om structuur te brengen in het complexe kluwen van feiten en weetjes.

We danken ook Jean-Marie Dedecker voor zijn jarenlange inzet en studiewerk. We bewonderen zijn gedrevenheid, zijn liefde voor de sport, zijn encyclopedische kennis en zijn neus voor aanstormend sporttalent. Elke aflevering kwam zonder uitzondering tot stand in een warme sfeer van respect en wederzijds vertrouwen.

Actua-Sport, de 500ste en laatste aflevering. Maandag 21 november vanaf 18u30 in de nieuwslus.

Facebooktwittermail