Actua-TV ondersteunt ‘Hallo Politici’

Bijna een jaar na de verkiezingen van 25 mei 2014 lanceren drie organisaties ‘Hallo Politici’, een website die de dialoog tussen Vlamingen en hun politici wil versterken.

“Elke Vlaming stelt zich af en toe vragen bij wat er in ‘de politiek’ gebeurt. Toch stellen maar weinigen ze ook effectief. De drempel is te hoog”, aldus Michiel Nuytemans, een van de initiatiefnemers. “Met hallopolitici.be hebben we een open platform gebouwd om op een eenvoudige manier die vragen te kunnen stellen en zo een beter zicht te krijgen op de standpunten van politici.”

Op hallopolitici.be bieden ze daarom een website waarop iedereen vragen kan stellen aan parlementsleden en ministers. Het gaat om Nederlandstalige politici op Vlaams, Brussels, federaal en Europees niveau. Bezoekers kunnen zelf een vraag stellen of een vraag van iemand anders steunen. Krijgt een vraag veel bijval, dan worden de politici extra aangespoord om te antwoorden. Bovendien kunnen bezoekers allerlei informatie opzoeken over politici. Zo zien ze bijvoorbeeld welke mandaten ze uitoefenen en hun politieke ervaring. Alle partijen hebben hun medewerking toegezegd.

“We geloven dat de dialoog tussen politici en burgers zich niet mag beperken tot de verkiezingsperiode”, zegt Nuytemans. “Burgers moeten meer en vaker kunnen participeren.”

Op dit ogenblik stellen sommige burgers natuurlijk al vragen aan politici via mail, twitter en facebook. ‘Hallo Politici’ maakt dit gemakkelijker door één plaats te voorzien waar je met je vragen terecht kan. Daarnaast is alles op ‘Hallo Politici’ publiek zodat ook andere burgers de vragen en antwoorden kunnen raadplegen. Via twitter en facebook kan je deze informatie natuurlijk ook delen.

Niet zomaar alle vragen komen op de website terecht. Een groep van gedreven vrijwilligers bekijkt elke vraag vooraleer die online komt. Deze filter houdt enkel ongepaste en irrelevante vragen tegen. “De bedoeling is uiteraard om iedereen vrij zijn/haar vraag te laten stellen”, stelt Nuytemans.

‘Hallo Politici’ is een initiatief van De Wakkere Burger vzw,Tree Company en Ryckevelde vzw en komt niet uit de lucht gevallen, maar bouwt voort op een aantal initiatieven uit het verleden zoals ‘Ze werken voor jou’ en ‘De rapporteurs’. In Duitsland bestaat een gelijkaardig initiatief ‘Parliament Watch’ nu al tien jaar, met groot succes.

Nieuw aan ‘Hallo Politici’ is dat gebruikers elkaars vragen kunnen steunen en profielpagina’s kunnen bekijken met heel wat gegevens over politici. Bovendien komen er ook nog evenementen met persoonlijke contacten tussen burgers en politici.

‘Hallo politici’ blijft minstens lopen tot aan de volgende verkiezingen van 2019. Op die manier zal het platform tegen 2019 een uitgebreid en publiek archief aan vragen en antwoorden bevatten.

Actua-TV ondersteunt ‘Hallo Politici’. “Hallo Politici sluit nauw aan bij de mission statement van Actua-TV” zegt hoofdredacteur Ludwig Verduyn. “Als parlementaire nieuwszender ondersteunen wij initiatieven die de burger dichter bij de politici brengen.” Actua-TV zal op regelmatige tijdstippen vragen en debatten op televisie brengen die aansluiten bij wat leeft op ‘Hallo Politici’.

Bekijk hier de trailer van ‘Hallo Politici’:

Facebooktwittermail