Actua-Talent: ‘Schaduwbeelden, het leven van een look-a-like’ door Frauke Heyde (Arteveldehogeschool)

Actua-Talent, dat is een zoektocht naar jonge beloftevolle TV-journalisten.

Het valt de Actua-TV redactie op dat de laatstejaarsstudenten vaak zeer interessante onderwerpen uitkiezen voor hun eindwerken, dat ze in beeld brengen. Het gaat doorgaans om boeiende journalistieke reportages. Maar tegelijkertijd stelt Actua-TV vast dat deze eindwerken nooit het televisiescherm halen en vaak verdwijnen in een stoffige dossierkast.
En daar wil Actua-TV iets aan veranderen. Vanaf eind juli zendt Actua-TV elke dag één eindwerk uit dat gekozen is uit de beste inzendingen van diverse journalistieke opleidingen van Vlaanderen. Vijf Vlaamse hogescholen stuurden dit jaar samen om en bij 30 werken in. De selectie wordt gemaakt in functie van drie criteria: journalistieke impact, originaliteit en technische kwaliteit. Vervolgens kiest de redactie van Actua-TV uit alle inzendingen de vijf beste reportages, rekening houdend met de genoemde criteria. Die reportages worden dan voorgelegd aan een vakjury, bestaande uit Ivo Belet, Mark Demesmaeker, Johan Verstreken en Pol Van Den Driessche.
Na een grondige beraadslaging en voorzien van gefundeerde argumenten zal deze jury beslissen welke drie reportages het hoogst scoren op de verschillende kwaliteitscriteria. Begin september worden de drie winnaars bekend gemaakt. De eindwinnaar ontvangt een handycam recorder.

Actua-Talent wordt mee gesteund door Format C (www.formatc.be).

Vandaag ziet u de talenten van Frauke Heyde van Arteveldehogeschool.
De reportage is getiteld ‘Schaduwbeelden, het leven van een look-a-like’.
‘De hype rond de Duitse band Tokio Hotel is een fenomeen dat zelden gezien is in de muziekwereld van jongeren. Ik vond het daarom in ieder geval interessant om iets rond dit onderwerp uit te spitten. Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in psychologie en ik nam mezelf dan ook voor om beide punten in mijn eindwerk te combineren. Ook ging ik op zoek naar een soort ongezien verhaal. Voor mij is televisie een medium om taboes te doorbreken, dingen in de huiskamer te brengen die anders niet gezien worden, mensen bewust maken van iemand anders. Ik verdiepte me in het fanwereldje en probeerde te begrijpen hoe de ongelooflijke toewijding van de fans stand hield. Zo kwam ik uit bij Tim en Kai Lück, twee broers en permanente look-a-likes van de leadzanger en gitarist van Tokio Hotel. Ik merkte al snel op dat er meer schuilde achter hun uiterlijk, hun gedrag en hun leefwereld (…)’. (Frauke Heyde, 2009)

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*