Actua-Talent 2015: Het oordeel van de jury

De hele zomer lang kon u de eindwerken van pas afgestudeerde televisiejournalisten bekijken. Via de rode knop kon u ook elk eindwerk een score toekennen. Op basis van die scores selecteerde de redactie van ActuaTV zelf een top vijf. De vijf eindwerken van de finalisten worden nu ter beoordeling voorgelegd aan een professionele vakjury. Zij bepalen welke student de talentenjacht wint.

Dit zijn in willekeurige volgorde de vijf finalisten:

– Van ’s werelds oorsprong van Tjerk Muilwijk uit het Narafi in Brussel
– Binnenkort natuurbegraafplaatsen in België van Sofie Coorevits uit de Arteveldehogeschool in Gent
– Error gaat undercover in de escortwereld van Steffi De Greve en haar medestudenten uit Thomas More Mechelen
– Het portret van Silvio Espirito door Andreas Vanderoost, Dorien Matthijs, Hanne De Bock en Laurens Vanderschoot uit Artesis Plantijn Antwerpen
– Euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden van Lisa Van Cauwenbergh uit de Hogeschool West-Vlaanderen

Deze vijf eindwerken worden onderworpen aan de kritische blik van onze vierkoppige vakjury. Zij geven elk apart hun score. Het beste eindwerk krijgt drie punten, het tweede beste twee punten en het derde beste één punt. De scores van alle juryleden worden samengeteld en het eindwerk met het meeste aantal punten wordt de winnaar van Actua-Talent 2015.

Huidig Kamervoorzitter Siegfried Bracke is ons eerste jurylid. Hij zetelt sinds 2010 in het federaal parlement voor N-VA maar heeft ook al een uitgebreide journalistieke carrière achter de rug. Die begon in de jaren ’80 bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRT. Later werd hij het gezicht van enkele actualiteitsprogramma’s van de nieuwsdienst van de VRT zoals de Zevende Dag en Terzake. Nog later werd hij hoofdredacteur bij de openbare omroep.

Ivo Belet is ons tweede jurylid. Hij was jarenlang journalist en nieuwslezer van het journaal op de openbare omroep. Daarnaast zag u hem als anker voor het duidingsmagazine Terzake op Canvas. Nu is hij al meer dan tien jaar Europarlementslid voor CD&V.

De nummer drie in onze jury is Manuela Van Werde. Zij begon haar carrière bij de openbare omroep eind jaren ’80 als presentatrice bij radiozender Studio Brussel.
Later maakte ze ook haar opwachting op televisie bij onder andere Vlaanderen Vakantieland. In 2010 maakte ze de overstap naar Klara waar ze tot 2014 het ochtendprogramma Espresso presenteerde.
Sinds de verkiezingen van 2014 zetelt Van Werde in het Vlaams Parlement voor N-VA.

Johan Verstreken maakt onze jury compleet. Hij verdiende z’n televisiestrepen in de jaren ’80. Hij werkte toen als omroeper op de toenmalige BRT.
Later presenteerde hij ook prgramma’s als de Muziekdoos en Johan en Koko. Ook het bekende figuurtje van televisiekonijn Hopla heeft hij mee bedacht.
Verstreken zetelt voor de CD&V in het Vlaams Parlement sinds 2004. Na de verkiezingen van 2014 werd hij ook deelstaatsenator.

Actua-Talent, zaterdag 29 augustus om 18u op ActuaTV. Daarna gedurende 24 uur te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail