Actua-Sport met Jean-Marie Dedecker

De whereabouts, we kunnen er niet omheen. Jean-Marie Dedecker ergert zich vooral aan de hypocrisie van degenen die in het verleden advies gaven over die wetgeving maar er zich nu luidkeels tegen verzetten.
Daarnaast staat onze sportkenner stil bij het overlijden van wielrenner Dimitri De Fauw. Het wordt een emotionele zoektocht naar de omgevingsfactoren die hem tot die wanhoopsdaad dreven.
“Dimitri De Fauw is kapot gemaakt door het milieu. Zodra dat milieu wist dat hij pentito was, werd hij uitgespuwd. Ik ben met hem bij toenmalig topsportmanager Ivo Van Aken geweest om hem een plaats te bezorgen in het peloton, maar niemand wou hem. Een sportdirecteur heeft hem gezegd: “Verklikkers moeten wij niet hebben”. Frank Vandenbroucke is gestorven door het gebruik van doping, Dimitri De Fauw doordat hij weigerde in het systeem mee te draaien. Het lot van die twee jongens is veel erger dan wat er gebeurd is met de whereabouts.
Die whereabouts zijn precies nodig om zo’n nieuwe gevallen te voorkomen. Iedereen weet dat de preparatie buiten de koers gebeurt. Daarvoor dienen whereabouts.” Dat zegt Jean-Marie Dedecker in zijn wekelijkse sportanalyse op Actua-TV.

Dedecker bezit tapes met daarop de verklaringen die De Fauw heeft afgelegd over dopinggebruik in het Quick Step team. Nu De Fauw overleden is, ziet Dedecker niet langer een probleem om zijn bron af te schermen. De Fauw fietste anderhalf jaar voor Quick Step. “Hij heeft mij verteld dat er IGF gespoten werd, dat er kleine dosissen epo gespoten werden. Hij heeft mij het relaas verteld van de Franco-Belge waar op een kamer zat met Kevin De Weert die een uitbrander kreeg van ploegdokter Yvan Van Mol omdat hij op een barbecuefeest bij Tom Boonen met enkele vrienden, zoals een Cretskens, een Hulsmans, met dergelijke mensen uit de bocht was gegaan met xtc en met cocaïne. Hij heeft mij verteld dat ze op stage waren in Benidorm, met de data erbij, dat er twee renners moesten afkicken, dat er één stond te dansen met de brandblusser, dat ze twee dagen in bed moesten blijven. Dat heeft hij allemaal verteld.”

Nadat Dedecker het verhaal van De Fauw had gehoord, is hij ook naar toenmalig Vlaams minister van Sport Bert Anciaux getrokken met de stelling dat Vlaanderen de strengste anti-dopingwetgeving heeft maar er niet in slaagt een pentito of spijtoptant te beschermen.

Onder meer de getuigenis van De Fauw is later door journalist Maarten Michielsen anoniem verwerkt in een artikelenserie die werd gepubliceerd in de krant Het Laatste Nieuws. Michielsen werd in eerste aanleg veroordeeld voor die serie. Op 6 november 2009 stapte de 28-jarige Dimitri De Fauw uit het leven.

Actua-Sport met Jean-Marie Dedecker, maandag 9 november 2009, 18u00 op Actua-TV, daarna in carrousel en opvraagbaar in Actua+, het video on demand kanaal van Actua-TV.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*