Actua-Sport: het BOIC moet schoon schip maken

Philippe Vander Putten wordt op 1 september de CEO van het BOIC, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Hij volgt Guido De Bondt op die binnenkort met pensioen gaat. Sportkenner Jean-Marie Dedecker vindt dit een spijtige zaak. Hij vindt dat het BOIC dringend schoon schip moet maken om de medaillekansen van ons land tijdens de toekomstige Olympische Spelen te verhogen.

Voor sportkenner Jean-Marie Dedecker is de installatie van een CEO aan het hoofd van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een gemiste kans. “Het BOIC is gescleroseerd. De raad van bestuur is vernieuwd met dezelfde mensen te herbenoemen. Hun gemiddelde leeftijd moet intussen 88 jaar zijn.’ sneert Dedecker in een nieuwe aflevering van Actua-Sport.

Volgens Dedecker heeft het BOIC in de jaren ’90 van de vorige eeuw de rol gelost en is het inhoudelijk eigenlijk vervangen door het Bloso dat de topsport van nabij opvolgt. Het BOIC beperkt zich nu tot de selectie van de deelnemers aan de Olympische Spelen waarbij het nog altijd teert op het succes van 1996 in Atlanta, binnenkort dus 20 jaar geleden. Voor Dedecker kan Philippe Vander Putten, de nieuwe CEO van het BOIC, best een competente manager zijn, uitdaging is het BOIC te leiden op sportief vlak.

“Ik vind dat het BOIC een nieuwe relance nodig heeft, maar dan op sportief vlak. De huidige raad van bestuur zit daar al 30 jaar, we hebben nood aan een nieuwe generatie.” Dedecker ergert zich ook aan het feit dat Eddy Merckx voortdurend door het BOIC naar voren wordt geschoven zoals recent met de introductie van de Orde van Verdienste die hem als eerste werd toegekend. “Het is zoals bij de oudstrijders, zegt Dedecker, we blijven elkaar decoreren. Merckx is zowat de bloempot of de sanseveria van het BOIC.” Maar hij gaat ook verder. “Het BOIC staat volgens mij voor dopingvrije sport. Eddy Merckx is dat niet. Hij is drie keer betrapt op doping. Het BOIC moet zichzelf heruitvinden maar in plaats daarvan zijn ze aan het verkalken.”

Actua-Sport, maandag 10 juni om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus, afwisselend met Actua-Boeken.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*