Actua-Sport: Geen steun voor wereldkampioene boksen, Delfine Persoon

Op 20 april 2014 werd Delfine Persoon de nieuwe WBC-wereldkampioene boksen bij de lichtgewichten. Ze heeft nu in de vier verschillende boksbonden de wereldtitel op haar naam staan.
Toch blijkt dat nog steeds niet genoeg om in aanmerking te komen voor subsidies van de Vlaamse Overheid en Bloso. Boksen staat namelijk niet op de topsporttakkenlijst voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Enkel topsporters uit sporten die wel op die lijst staan maken kans op financiële steun in Vlaanderen. Amateurboksers krijgen daarentegen wel steun van het Vlaamse ministerie van sport van Philippe Muyters en Bloso. Die laatste zijn er namelijk op gebrand een amateurbokser naar de Olympische Spelen in Rio te kunnen sturen.

Het dossier is deze week aangebracht door Jean-Marie Dedecker in een nieuwe aflevering van Actua-Sport. Dedecker klaagt de weinig benijdswaardige positie van Persoon aan. Zo moest de wereldkampioene, die een job heeft bij de spoorwegpolitie, in 2009 verplicht de stap zetten naar het professioneel boksen omdat er toen nog geen amateurploeg bestond. Die omgekeerde beweging maken, blijkt nu onmogelijk.

Wat ze zelf enorm frustrerend vindt, is dat aan de andere kant van de taalgrens de bokssport wel gesubsidieerd wordt. Waalse boksers krijgen 7.000 euro per jaar van Adeps, de Waalse en Brusselse tegenhangeer van Bloso, om hun onkosten te dekken. En dat zijn er heel wat. De West-Vlaamse wereldkampioene staat op dit moment zelf in voor alle kosten van stages en sparringpartners,
tot trainers, de speciale voeding en het werkverlet.

Aangezien Persoon een job heeft bij de Spoorwegpolitie, is ze ook lid van de Belgische Politie Sportbond. Bij de Europese koepel van die bond, de ‘Union Sportive des Polices d’Europe’ (USPE), is ze verkozen om de trofee voor de beste sportieve prestatie in ontvangst te nemen op hun tweejaarlijks congres. Dat evenement vindt plaats van 16 tot 19 oktober 2014 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hoewel de USPE haar vervoers- en verblijfskosten op zich willen nemen, zal Persoon de trofee toch niet kunnen gaan afhalen. Ze krijgt daarvoor namelijk geen verlof van haar oversten bij de politie. Eerder dit jaar kon ze ook al geen vrijaf krijgen om zich voor te bereiden op haar kamp voor de WBC-wereldtitel.

U kan de aflevering van Actua-Sport met Jean-Marie Dedecker herbekijken in Actua + het video-on-demand kanaal van Actua-TV. Actua + vindt u onder de rode knop of via de TV-theek van Telenet.

Facebooktwittermail