Actua-Parlement: de Kamer wil zes F16’s naar Irak sturen

Het is zover: de Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag officieel de hulp ingeroepen van de Belgen in de internationale strijd tegen IS. Maar daarmee is het startschot nog niet gelost voor het uitzenden van de zes Belgische F16’s. Het plan moet vrijdag eerst nog worden goedgekeurd door het parlement.

Op woensdag werd de resolutietekst uitgebreid besproken tijdens de gemengde commissie voor Buitenlandse zaken en Defensie. Zoals ministers Reynders en De Crem vorige week al meedeelden, bevestigden ze opnieuw dat België geen grondtroepen zal uitsturen, maar wel zes bemande F16’s zal inzetten. Na een maand wordt de situatie geëvalueerd.
Alle politieke partijen scharen zich zo goed als volledig achter het plan, maar iedereen wijst tegelijkertijd op een hogere waakzaamheid voor vergeldingsacties.
Groen dient als enige partij een aantal amendementen in op de tekst. Dat leidt tot een aantal hevige discussies tussen Wouter De Vriendt en Theo Francken.

Na een lang debat wordt de resolutie wordt uiteindelijk goedgekeurd. Vrijdag kan u de stemming live bij ons volgen op Actua-TV, om 14 uur.

Actua-Parlement, donderdag 25 september om 18u op Actua-TV, daarna doorlopend in de nieuwslus.

Facebooktwittermail