Actua-Nieuws: Vlaamse regering legt de eed af

In de koepelzaal van het Vlaams parlement hebben de 9 kersverse ministers vrijdagochtend de eed afgelegd. Minister-president Geert Bourgeois van N-VA kwam daarbij als eerste aan de beurt.

Daarna is het de beurt aan de viceminister-presidenten. Hilde Crevits van CD&V ruilt de departementen Mobiliteit en Openbare Werken in voor Onderwijs.

Nog nooit eerder had een Vlaamse minister zoveel bevoegdheden als Liesbeth Homans van N-VA. Zij neemt niet alleen Binnenlands Bestuur, Wonen, Bestuurszaken en Stedenbeleid voor haar rekening. Ook Armoede, Inburgering, Gelijke Kansen en Sociale Economie vallen onder haar verantwoordelijkheid.

Annemie Turtelboom ruilt dan weer haar federale ministerpost in tegen een Vlaamse. Zij wordt voor Open VLD minister van Financiën en Begroting.

Ben Weyts van N-VA komt ook over uit de Kamer. Hij neemt onder andere de bevoegdheden Mobiliteit en Openbare Werken over van Hilde Crevits.

CD&V’er Jo Vandeurzen blijft op post als minister van Welzijn.

Ook Philippe Muyters van N-VA is er ook dit keer weer bij. Hij behoudt zijn bevoegdheden, en krijgt er nog een aantal bij.

Joke Schauvliege van CD&V neemt dan weer Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Natuur, Landbouw en Visserij voor haar rekening.

Maar de verrassing van de dag kwam misschien toch wel van Sven Gatz. De Brusselaar, die tot 3 jaar geleden nog voor de Open VLD in het Vlaams parlement zat, krijgt met de domeinen Brussel, Cultuur, Media en Jeugd naar eigen zeggen een droomportefeuille in handen.

Jan Peumans tenslotte zal ook de komende 5 jaar het Vlaams parlement blijven voorzitten. Hij had voor de nieuwe ministerploeg nog wat goede raad in petto.

Actua-Nieuws, vrijdag 25 juli vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail