Actua-Nieuws: Koen Geens verdedigt waarborgregeling Arco

In de Kamer heeft de commissie Financiën deze week een gedachtewisseling gehouden. Ontslagnemend minister Koen Geens werd er gehoord over 2 dossiers: de boete aan BNP Paribas en de Arco-waarborgregeling. Actua-TV zet de hoogtepunten uit de commissievergadering voor u op een rij.

Geens moet het parlement in eerste instantie tekst en uitleg geven over de monsterboete van bijna 9 miljard dollar die BNP Paribas Fortis moet betalen aan de Amerikaanse overheid. De bank, waarvan de Belgische staat de grootste aandeelhouder is, wordt beboet omdat het handel dreef met Iran, Cuba en Soedan. Iets wat volgens de Amerikaanse wet niet mag. En aangezien die transacties in dollar gebeurden, kan de Amerikaanse overheid die boete opleggen aan een buitenlandse bank.

En dan is het nog de heisa rond de waarborgregeling voor de Arco-Coöperanten. Geens blijft in dat verband volhouden dat de Arco-beleggers vergoed moeten worden voor hun verliezen als gevolg van de val van Dexia, tot groot ongenoegen van Europa. De Europese Commissie noemde de regeling begin juli nog “onverenigbaar met de EU-regels voor staatssteun”. Maar Geens blijft het systeem in de Kamer verdedigen.

Actua-Nieuws, zaterdag 19 juli vanaf 13u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus.

Facebooktwittermail