Actua-Nieuws: Ioannis Mouzalas bevestigt uitspraken Francken

In een interview met Chara Gkioka voor Actua-TV in Athene bevestigt Iannis Mouzalas, Grieks onderminister van Migratie, zijn verklaringen omtrent de Belgische staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA). Hij zegt dat de voorstellen van Francken een ideologisch karakter dragen dat hij niet kan aanvaarden. Mouzalas verwijst daarbij naar nazi-Duitsland.

“Wat heb ik gezegd?”, aldus Mouzalas, “ik heb gezegd dat mijnheer Theo Francken die België vertegenwoordigde op de conferentie drie dingen heeft gezegd. Zet Griekenland uit Shengen, creëer gesloten kampen voor 400.000 personen en sluit de zeegrenzen door ze terug te duwen (Engels: push back, nvdr). Nu ontkent hij dat, maar het spijt mij, mijnheer Francken heeft dat gezegd tijdens de conferentie. Het is niet alleen een politieke zaak, het is ook een ideologische zaak. Een kamp voor 400.000 mensen heeft minstens 150.000 politieagenten nodig, heeft minstens 30 miljoen per dag nodig voor voeding, begrijpt u, dit is iets wat ons land niet kan doen. Er is een periode in de geschiedenis geweest dat zo’n kampen bestonden, dat was nazi-Duitsland. Griekenland kan dat niet aanvaarden.”

Op het feit dat Francken de opmerkingen van Mouzalas als “grotesk en spijtig“ omschrijft op Twitter, zegt Mouzalas: “Had ik zoiets gezegd, ik zou wellicht op dezelfde manier reageren. Ik benadruk dat uw minister dat gezegd heeft. En er waren daarbij 20 andere Europese ministers aanwezig.”

Wanneer Griekenland uit de Schengenzone wordt gezet, zullen de vluchtelingen nog blijven komen, maar via andere wegen. Mouzalas geeft daarbij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gelijk. “Wij moeten opvangplaatsen bouwen om 50.000 vluchtelingen op te vangen en eventueel terug te sturen”, aldus Mouzalas. “We hebben er nu al 32.000 maar we zullen aan 50.000 komen. De komende maand komen er 6.000 tot 7.000 bij. De vraag is echter: waar moeten al die mensen naartoe als Europa geen eindbestemming geeft.”

Actua-Nieuws met Iannis Mouzalas, vanavond om 18u10, daarna te herbekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail