Actua-Nieuws: de regeringsverklaring van Geert Bourgeois

Na de eedaflegging vrijdagvoormiddag hadden de nieuwe Vlaamse ministers ook de rest van de dag nog een drukke agenda af te werken. Meteen na zijn eedaflegging in de Koepelzaal werd minister-president Geert Bourgeois ontvangen op het Koninklijk Paleis, waar hij in handen van koning Filip en in aanwezigheid van ontslagnemend premier Elio Di Rupo nog een keer trouw beloofde aan de koning, de grondwet en het volk.

Daarna kwamen de Vlaamse excellenties bijeen in Hotel Errera, de ambtswoning van de Vlaamse minister-president en de officiële ontvangstruimte van de Vlaamse regering, voor een groepsfoto en voor de eerste ministerraad. Voor Open VLD-minister Annemie Turtelboom meteen ook haar eerste vergadering als Vlaams minister. Voor Sven Gatz is het na 3 jaren in de luwte een blij weerzien met de Vlaamse politiek. Naar eigen zeggen is hij bijzonder opgetogen met zijn ministerportefeuille: Brussel, Media, Cultuur en Jeugd.

Na de lunch trekken de ministers opnieuw naar de Koepelzaal van het Vlaams parlement, waar de parlementsleden die hen zullen vervangen in het halfrond op hun beurt de eed afleggen. Open VLD-minister Turtelboom is de enige die hier geen vervanger krijgt, omdat zij is verkozen in de Kamer.

De zitting werd afgesloten door de regeringsverklaring van minister-president Bourgeois, die in zijn toespraak nog eens de speerpunten uit het regeerakkoord belichtte. “Besparingen zijn noodzakelijk, maar we willen wel perspectief blijven bieden. We willen snoeien om te groeien”, was zijn kernboodschap.

Zaterdag zijn we er opnieuw live bij, als om 10u het debat over de regeringsverklaring van start gaat. U kan de hoogtepunten uit dat debat daarna uiteraard opnieuw bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail