Actua-Nieuws: de Kamer maakt zich zorgen over het ebolavirus

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de hulp ingeroepen van de internationale gemeenschap in de strijd tegen ebola. Het virus heeft in Afrika al bijna drieduizend levens geëist en het aantal nieuwe slachtoffers groeit zienderogen. Tijdens de Commissie Volksgezondheid gaf minister Laurette Onkelinx woensdag een stand van zaken.

Ebola is een uiterst besmettelijke ziekte die van mens op mens wordt overgedragen via de lichaamssappen. Op dit moment bestaat er nog geen vaccin of medicatie tegen het virus waardoor de mortaliteit zeer hoog is. In West-Afrika alleen zijn er al meer dan 2800 mensen gestorven aan Ebola. In België zijn er nog geen gevallen bekend. “Toch moeten we goed voorbereid zijn,” vindt minister Onkelinx.

De kans dat een ebola-patiënt ons land via de haven binnenkomt is klein, maar via het luchtverkeer valt een importgeval moeilijker uit te sluiten. De vluchten van en naar de risicolanden opzeggen vinden zowel minister Onkelinx als minister van Ontwikkelingssamenwerking, Pascal Labille, geen goed idee. “België heeft wel een geheim wapen in de strijd tegen Ebola,” zegt minister Labille, “B-Fast.”

Actua-Nieuws met ministers Onkelinx en Labille, woensdag 17 september op Actua-TV.

Facebooktwittermail