Actua-Nieuws: de Kamer kiest een tijdelijke voorzitter

In de Kamer zijn alle nieuw verkozen parlementsleden maandagmiddag bijeen gekomen voor wat normaal de laatste plenaire vergadering voor het zomerreces zou moeten zijn. Op die vergadering was het eerste en belangrijkste punt op de agenda de verkiezingen van een nieuwe Kamervoorzitter. Weliswaar tijdelijk, want op dit moment is het nog allesbehalve zeker welke partijen deel zullen uitmaken van de nieuwe, federale meerderheid.

Normaal gezien is het de conferentie van de voorzitters die beslist wie er het federale parlement voorzit. Maar omdat zij niet tot een akkoord kwamen, is het laatste woord aan de plenaire vergadering. Via een anonieme, papieren stem kunnen de Kamerleden hun stem uitbrengen voor één van de 4 kandidaten voor die felbegeerde voorzittershamer: Siegfried Bracke van N-VA, huidig voorzitter André Flahaut van de PS, Patrick Dewael van Open VLD en Meyrem Almaci van Groen.

De stemming verloopt moeizaam, want er zijn meerdere stemrondes nodig. Na de eerste stemronde besluiten oud-voorzitter Flahaut en Meyrem Almaci hun kandidatuur in te trekken. Daarmee is het niet langer Siegfried Bracke, maar Patrick Dewael die een meerderheid van de stemmen achter zijn naam krijgt.

Actua-Nieuws, maandag 30 juni om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus, afwisselend met Actua-Sport en Actua-Boeken.

Facebooktwittermail