Actua-Nieuws: CD&V, N-VA en Open VLD bereiken akkoord op Vlaams niveau

Verrassing van de week: Open VLD stapt dan toch mee in de Vlaamse regering, samen met CD&V en Open VLD. Dat hebben de voorzitters van de 3 partijen dinsdagmiddag bekend gemaakt op een gezamelijke persconferentie. De liberalen werden afgelopen weekend dan finaal toch betrokken bij de lopende regeringsonderhandelingen. Daarmee lijkt de tactiek van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten geslaagd te zijn. Zij heeft altijd laten verstaan dat haar partij enkel zou deelnemen aan gesprekken over het federale niveau als ze ook op Vlaams niveau mee rond de tafel zou mogen zitten en omgekeerd. Opvallend: alle 3 de partij voorzitters verwezen in hun korte toelichting ook expliciet naar dat federale niveau.

Na de officiële aankondiging werd er in verschillende media al gespeculeerd over de verdeling van de inhoudelijke domeinen en de ministerposten. De N-VA zou als grootste partij 4 ministerposten krijgen. Geert Bourgeois wordt zo goed als zeker de nieuwe minister-president. De naam van Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans wordt genoemd als minister van Wonen en Armoede. Ook ontslagnemend minister Philippe Muyters en Vlaams parlementsleden Ben Weyts en Elke Sleurs zouden nog in de running zijn voor een ministerpost. Jan Peumans zou in dit scenario mogen aanblijven als parlementsvoorzitter.

CD&V zou met Onderwijs en Welzijn de 2 zwaarste bevoegdheden binnen halen, goed voor de helft van het Vlaamse budget. Stemmenkanon Hilde Crevits zou in dat scenario verhuizen van Mobiliteit en Openbare Werken naar Onderwijs. Jo Vandeurzen kan aanblijven als minister van Welzijn. En ook Joke Schauvliege zou er op die manier nog een termijn als minister bijdoen; zij zou het departement Milieu en Ruimtelijke Ordening krijgen.

Open VLD dan. Als we kijken naar de zetels, zijn de liberalen procentueel gezien niet nodig op een regering te vormen. Nu ze beslissen om wel deel uit te maken van die Vlaamse regering, brengt dat de meerderheid op een eindtotaal van 89 van de 124 zetels. Dat betekent dat er amper 35 parlementsleden in de oppositie zouden zitten. De liberalen kunnen daardoor aanspraak maken op 2 ministerposten. In dat verband vallen de namen van Patrick Dewael en Brusselaar Ann Brusseel te horen.

Meer toelichting over de inhoud van het regeerakkoord en de definitieve verdeling van de verschillende bevoegdheden volgt pas woensdagavond. Een uitgebreid verslag daarover kan u vanaf 18u bekijken op Actua-TV.

Actua-Nieuws, dinsdag 22 juli vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus, afwisselend met Actua-Sport en Actua-Talent.

Facebooktwittermail