Actua-Live: ‘State of the European Union 2015’ met Jef Lambrecht

Al voor de elfde keer organiseert Ryckevelde vzw, in samenwerking met het Vlaams Parlement en het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (Vleva), op 7 mei de ‘State of the European Union’, naar analogie van de Amerikaanse variant. Niet toevallig vindt deze toespraak plaats in de week van de Dag van Europa, de officiële feestdag van de Europese Unie op 9 mei.

De ‘State of the European Union’ wil een prominente spreker met kennis van zaken zijn of haar visie  op het Europa van nu en van de toekomst laten illustreren. Dit jaar krijgt auteur en ex-journalist Jef Lambrecht op donderdag 7 mei de eer om zijn ‘State of the European Union’ uit te spreken. Lambrecht wijdt zijn uiteenzetting niet toevallig aan het post-tijdperk na de Arabische Lente van 2011, en de opkomst van Islamitische Staat. Zijn nieuw boek, ‘IS, het nieuw terrorisme van Daesh en de ondergang van het Moslimbroederschap’, zal een kapstok zijn van zijn keynote. Heeft de Arabische Lente uiteindelijk iets teweeggebracht? Hoe zal Europa evolueren tegenover de dreiging vanuit het Midden-Oosten? En moeten wij, de burgers, ons überhaupt zorgen beginnen maken?

In vorige edities kregen onder meer Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011) een forum in het Vlaams Parlement, om te praten over de noden en deugden van de Europese Unie. Stuk voor stuk mensen die Europa genegen zijn, zij het elk in hun eigen domein.

Ook dit jaar zendt ActuaTV de ‘State of the European Union’ op 7 mei integraal uit, vanaf het welkomstwoord van Jan Peumans om 12u30. Wie de live-uitzending gemist heeft, kan in het weekend (9 en 10 mei) terecht voor een compilatie van de beste momenten.

Facebooktwittermail