Actua-Live: Opening Vlaams Parlement met Opera Vlaanderen

Op maandag 22 september 2014 opent het Vlaams Parlement het nieuwe zittingsjaar 2014-2015. Het Vlaams Parlement wil deze start een feestelijk tintje geven. Daarom heeft het Opera Vlaanderen uitgenodigd voor een concert met solisten, symfonisch orkest en koor met als titel ‘Politieke macht en onmacht in harmonie’. Directe aanleiding vormt het seizoensthema van Opera Vlaanderen. Dat is voor 2014-2015 ‘Macht en Onmacht’.

Aviel Cahn, intendant van Opera Vlaanderen, stelt dat dit jaarthema gekozen werd omdat de tijd het thema dicteert: “Sla de krant open, volg de media. De wereld kraakt momenteel onder de machtsverschuivingen. Overal wordt de heersende klasse in vraag gesteld. De machtshebbers verliezen hun geloofwaardigheid.” Het is een thema dat perfect past bij een parlement. De verkiezingsstrijd voor het parlement is een machtsspel. Maar ook de rol en functie van een hedendaags parlement worden hierdoor bevraagd. Heeft het parlement nog macht of is het onmachtig? Hoe verhoudt het zich tot de andere machtsspelers in de samenleving? En in het parlement zelf: wat is de macht of onmacht van de oppositie tegenover de meerderheid?

Opera Vlaanderen brengt op 22 september van 12u tot 12u35 het volgende programma:

– Mozart, Le Nozze di Figaro – ouverture
– Mozart, Don Giovanni – aria Zerlina ‘Bati, bati’
– Mozart, Don Giovanni – duet Don Giovanni/Zerlina ‘La ci darem la mano’
– Halévy, La Juive – aria Eudoxie: ‘Bolero’
– Moessorgski, Chovantsjina – koor act III
– Verdi, I vespri siciliani – ouverture

Dirigent is Dmitri Jurowski, en solisten zijn Aylin Sezer, sopraan, Adam Smith, tenor en Thierry Vallier, bariton.

Actua-TV zendt deze opera live uit op maandag 22 september om 12u. In de namiddag om 14 uur start het parlement haar werking. Voorzitter Jan Peumans opent de werkzaamheden met een toespraak. Daarna volgt minister-president Geert Bourgeois die de traditionele septemberverklaring aflegt. Op woensdag 24 september volgt dan het debat over die verklaring. Actua-TV zendt deze parlementaire werkzaamheden volledig en ononderbroken uit.

Actua-Live, maandag 22/09 om 12u: Macht en Onmacht door Opera Vlaanderen
Actua-Live, maandag 22/09 om 14u: Opening parlementair jaar en septemberverklaring Geert Bourgeois
Actua-Live, maandag 22/09 omstreeks 15u: live persconferentie Begroting Vlaamse regering (G. Bourgeois en A. Turtelboom)
Actua-Live, woensdag 24/09 om 10u: Debat septemberverklaring gevolgd door actuele vragen en antwoorden.
Actua-Parlement, vrijdag 26/09 vanaf 18u in de nieuwslus: heruitzending van optreden Vlaamse Opera

Facebooktwittermail