Actua-Live: Jongeren in het Vlaams Parlement met Plenum (b)XL

Plenum (b)XL 2016

Op vrijdag 29 april palmen 500 jongeren voor één dag de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement in. Dat de gemiddelde leeftijd van de parlementariërs die dag beduidend lager ligt, heeft alles te maken met het project KRAS. Dit is een rollen- en discussiespel waarbij honderden jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel een jaar lang vrijwillig debatteren rond één centraal thema.

Jongeren over waardig werk

Dit jaar is dat thema ‘waardig werk’. Het project van jeugddienst Globelink wil jongeren stimuleren om zich te verdiepen in een actueel thema vanuit een mondiale invalshoek en zich daarover uit te spreken. De eerste 6 bijeenkomsten van KRAS vinden op 21 verschillende regio’s over heel Vlaanderen plaats. Plenum (b)XL brengt, als slotdag in Brussel, alle regionale groepen samen en draagt de toepasselijke naam.

Het thema ‘waardig werk’ wordt belicht vanuit verschillende invalshoeken: in de Kamer wordt het economische luik behandeld, in de Senaat het ecologische en in het Vlaams Parlement wordt er vanuit het sociale nagedacht. In 18 verschillende commissies worden oplossingen bedacht en aanbevelingen geschreven rond verschillende vragen. Vragen zoals ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren optimale kansen krijgen op de arbeidsmarkt?’ en ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het economisch beleid de klimaatopwarming onder de 2°C houdt?’. Het is ook leuk meegenomen dat Plenum (b)XL precies één dag na de ‘werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk’ plaatsvindt.

Inspraakniveau vijf

Jongeren in het Vlaams parlement: Plenum (b)XL 2016

Jongeren worden bij het discussiëren en schrijven bijgestaan door experts uit het werkveld en door politici. Sven Gatz, die vorig jaar aanwezig was op de slotdag van KRAS, duidt op het belang van deze projecten: ‘Ik denk dat jongeren meer verandering kunnen inbrengen dan ze zelf denken. Politici zijn veel gevoeliger dan je denkt voor inspraak. Als je dat goed aanpakt en met argumenten, dan zullen politici naar je luisteren.’ Bart Staes treedt hem daarin bij: ‘Ik vind het uitermate belangrijk om ook die stem te horen in mijn werk.’

KRAS is intussen aan z’n 39ste jaargang toe, maar dit jaar is het organiseren van Plenum (b)XL extra spannend door de verhoogde veiligheidsmaatregelen. “De samenwerking met de parlementen loopt elk jaar zeer vlot. Ook dit jaar, maar we voelen natuurlijk dat er extra veiligheidsmaatregelen in voege zijn. Dat zal de pret echter niet bederven. Wij gaan voor inspraakniveau vijf!” besluit Mathijs Wouters coördinator van Jeugddienst Globelink.

De namiddagcommissie en de plenaire stemming met als thema ‘evenwicht tussen werk en privé’ in het Vlaams Parlement zijn rechtstreeks te bekijken op ActuaTV (Telenet kanaal 42) en worden ook live gestreamd via http://www.youtube.com/Globelinktube

In de commissiezaal krijgen de jongeren begeleiding van Joris Pochet, tijdens de plenaire geven Peter Van Rompuy, Matthias Diependaele en Kathleen Helsen ondersteuning.

Op zondag 1 mei kunt u op ActuaTV kijken naar een uitgebreid verslag van de activiteiten in het Vlaams parlement (commissie en plenaire stemming). Vanaf 18u in de nieuwslus.

 

Bekijk hier de live stream uit de commissie (vanaf 13u30):


Bekijk hier de live stream uit de koepelzaal (vanaf 16u):

 

 

Facebooktwittermail