Actua-Live: Debat in Vlaams Parlement over de Vlaamse klimaatdoelstellingen

Windturbines - Debat Klimaatdoelstellingen

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement opent woensdag met een actualiteitsdebat over de stand van zaken met betrekking tot de Vlaamse klimaatbeleidsdoelstellingen.

Het wordt voor Vlaanderen bijzonder moeilijk om de groene energiedoelstellingen voor 2020 te halen. Om te beginnen is er niet genoeg groene stroom uit de wind en de zon. Zo kunnen de doelstellingen enkel gehaald worden indien er op 4 jaar tijd 430 windturbines bijkomen en 400.000 woningen voorzien worden van zonnepanelen. Maar dit jaar werden er slechts 45 windturbines geplaatst en 45.000 à 50.000 zonnedaken geïnstalleerd. Ook het vergroenen van het verkeer gaat niet zoals voorzien. Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt namelijk dat we niet genoeg bio-ethanol of biodiesel mengen in onze auto’s. Die groene brandstoffen zouden oorspronkelijk voor 20% meetellen in de doelstellingen voor 2020, maar de Vlaamse regering heeft dat aandeel nu verlaagd naar 16%.  Dat verschil van 4% is een equivalent van 100.000 zonnedaken en 100 windturbines.

Toch blijft Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), ervan overtuigd dat we de klimaatdoelstellingen nog kunnen halen. “Ik ga ervan uit dat we de doelstellingen halen. Indien het moet zullen we de achterstand van dit jaar meenemen naar 2018”, zegt de minister. “De Vlamingen hebben het ondertussen begrepen, maar sommige bedrijven nog niet. We moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”. Niet iedereen is van deze stelling overtuigd. Zo werd er op vraag van oppositiepartijen sp.a en Groen een actualiteitsdebat over de Vlaamse klimaatbeleidsdoelstellingen toegevoegd aan de plenaire agenda.

De sprekersvolgorde voor het debat is als volgt:

1.    Bruno Tobback (sp.a)
2.    Johan Danen (Groen)
3.    Wilfried Vandaele (N-VA)
4.    Robrecht Bothuyne CD&V
5.    Willem-Frederik Schiltz (Open Vld)
6.    Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

De actuele vragen volgen aansluitend op het debat.

Actua-Live: woensdag 18 oktober vanaf 14u op ActuaTV (Telenet, kanaal 42). Heeft u de rechtstreekse uitzending gemist? Geen probleem. Bekijk de uitgebreide samenvatting van het actualiteitsdebat over de Vlaamse klimaatbeleidsdoelstellingen in Studio Parlement. Vanaf 18u in de nieuwslus.

U kan het debat ook live volgen via de webstream van het Vlaams Parlement:

Facebooktwittermail