Actua-Kroonraad met Hugo Vandenberghe

Volgens CD&V-Senator en eerste ondervoorzitter van de Senaat Hugo Vandenberghe is er een communautaire dynamiek gecreëerd waarvan niemand weet waar hij zal eindigen.
“Alle vergelijkingen in acht genomen, zo zegt Vandenberghe op ActuaTV, ik denk dat we terecht zijn gekomen in een Weimar-democratie, zoals de zwakke democratie in Duitsland na Wereldoorlog I. Dat wil zeggen dat alle partijen die geroepen zijn om het compromis uit te werken, te linker en te rechter zijde aan beide kanten van de taalgrens, steeds verzwakt worden. Ze beschikken niet meer over voldoende electorale ruimte om een compromis te sluiten. En dan is de vraag inderdaad: hoe raak je uit die impasse. De verkiezingen doorbreken de impasse niet, ze vergroten ze. De Vlamingen stemmen tegen de Walen en de Walen tegen de Vlamingen. De kiezer beslist niet. De kiezer beslist onder een communautaire boerka. Hij zegt: ‘de anderen maken de fout’, maar hij kan ze niet afstraffen. Het electoraal mechanisme werkt niet zuiverend. De impasse doorbreken moet gebeuren met een compromis op federaal niveau. Wanneer men daar in gebreke blijft, is er geen onmiddellijke oplossing.”
Vandenberghe waarschuwt ook voor een patstelling tussen de gemeenschappen. Er wordt aan het parlement gevraagd een brede lijst op te maken van grondwetsartikels die voor wijziging vatbaar zijn. Wanneer het parlement dit doet, wordt het automatisch ontbonden en volgen er verkiezingen binnen de 40 dagen. Maar wat wanneer de Franstalige partijen niet akkoord gaan met dergelijke aanpak en met de opmaak van die lijst, zo vraagt hij zich af, dan kunnen er geen verkiezingen komen. De Franstaligen kunnen immers ook het organiseren van verkiezingen blokkeren. Het initiatief ligt dan bij de koning die aankijkt tegen een crisis van het regime.
Actua-Kroonraad met Hugo Vandenberghe, vandaag en morgen op ActuaTV.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*