Actua-Kroonraad: Herman Matthijs over de politieke crisis

Dit land is vastgereden in zijn eigen instellingen, zonder zware institutionele ingrepen komt het niet meer goed. Dat zegt professor Herman Matthijs in zijn analyse van de politieke crisis. Volgens Matthijs zal het oplopend begrotingstekort de Belgische politici er toe dwingen op te treden.
Persoonlijk pleit hij voor zowel institutionele als politieke hervormingen. Zo is hij een uitgesproken voorstander van een twee-partijen regime.
ActuaTV maakt dit weekend een analyse van de politieke crisis, samen met de professoren Herman Matthijs en Jef Vuchelen. Volgens Herman Matthijs heeft politiek België zich volledig vast gereden in een institutioneel kluwen waarbij geen vooruitgang mogelijk is zonder ingrijpende hervormingen. Over een eenzijdige splitsing van B-H-V maakt Matthijs zich niet veel illusies. De Franstalige politiek minderheid beschikt over dermate veel blokkeringsinstrumenten dat enkel een overlegde oplossing mogelijk is. Maar voor dat overleg moet dus de politieke wil aanwezig zijn om tot een compromis te komen. Matthijs ziet ook een breuk tussen de politieke generaties. Die breuklijn loopt ook binnen partijen en werd onder meer zichtbaar in de Open VLD met de moeilijkheden tussen de generatie Verhofstadt, in de figuur van Patrick Dewael, en de generatie Van Quickenborne, in de figuur van Alexander De Croo. Naast institutionele hervormingen pleit Matthijs ook voor politieke hervormingen. Zo is hij een uitgesproken voorstander van een tweepartijenregime. “Alleen op die manier zie ik de zaken bewegen.” aldus de professor Bestuurswetenschappen.
Zijn collega Jef Vuchelen bekijkt de impact van de politieke crisis op de economie van het land. België heeft een nieuwe stap gezet in het scenario waarbij het op weg is om een ‘Grieks eiland’ te worden, zo zegt Vuchelen. Er zijn nog mogelijkheden om daar aan te ontsnappen maar de tijd dringt. Toch ziet hij ook kansen in de crisis. Misschien is er nu genoeg inzicht gegroeid om het probleem B-H-V eens en voorgoed van tafel te vegen.
Actua-Kroonraad, vanaf zaterdag 24 april, 12u00, op ActuaTV, daarna in de nieuwscarrousel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*