Actua-Kopstukken met Bert Anciaux (SP.A)

Nadat Actua-TV 100 nieuwe kandidaten voorstelde en terugblikte met politici die het politieke geweld achter zich laten, is het in deze laatste rechte lijn naar de verkiezingen de beurt aan de kopstukken.
In Actua-Kopstukken praten we met uittredende ministers uit de Vlaamse regering, met lijsttrekkers en met politieke kopstukken. Geen verbaal gehakketak waarin we op zoek gaan naar sensatie en confrontatie maar diepgaande gesprekken over de lopende politieke campagne, over de uitdagingen van de nieuwe Vlaamse regering en de persoonlijke ambities van de hoofdrolspelers.
‘Ik moet gewoon zo veel mogelijk stemmen behalen. Dan is alles mogelijk in de politiek, ook zonder mandaat.” Bert Anciaux beseft dat het als Europees sp.a-lijstduwer alles of niets is. In Actua-Kopstukken praat hij openhartig over de kiescampagne.

Over Kris Peeters die ‘Vlaanderen in Actie’ (VIA) als leidraad wil voor de volgende regering: “Ik begrijp Kris helemaal niet. Het is de kiezer die de kaarten gaat schudden. En VIA is geen nieuw regeerakkoord, daarover zal moeten onderhandeld worden. VIA is gedragen, ook door mijn partij, maar nu gaan zeggen dat VIA het regeerakkoord 2009-2014 moet vormgeven, is niet correct. Ik vind het bijzonder voorbarig om nu Groen! zomaar uit te sluiten. Niet mee akkoord.”

Over de besparingen die de volgende regering moet doorvoeren: “We hebben genoeg aan de banken betaald, we gaan nu het geld moeten halen waar het zit. Maar laat me duidelijk zijn, niet op de departementen waar ik geld heb voor bedongen. Dat gaat om een inhaaloperatie van jarenlange schandalige onderbetaling van cultuur en sport. We moeten daar blijven in investeren, ook in welzijn. Iets minder dan weer in grote infrastructuurwerken.”

Over politieke eerlijkheid: “Iedereen zal toegeven dat op lange termijn en multiculturele samenleving de enige mogelijkheid is en toch heb ik nog nooit zoveel valse profeten gehoord over een monoculturele samenleving. Al weet iedereen dat dat onzin is en nooit meer terugkomt. En ja, begint dat dan maar eens uit te leggen aan de mensen op straat. “

Over de Europese politiek: “De christen-democratische fractie is de grootste in het Europees parlement, maar het is een fractie zonder slaagkansen. Het is een allegaartje van extreem rechts tot centrum rechts. Eigenlijk is het een conservatieve fractie. Ik vraag mij af of het ACW haar relatie met die fractie niet moet herbekijken. “

Over zijn eigen toekomst: “Dit is de campagne waar ik op de minst haalbare plaats sta ooit. Niets in de mouwen, niets in de zakken. De kiezer zal beslissen. Dat is een lastige campagne. Maar ik heb geen andere mogelijkheid gehad om te vechten tegen het idee dat ik een grote opportunist ben. Nu moeten de mensen wel toegeven dat dit niet het geval is, anders had ik dit nooit aanvaard en er voor gevochten. Dus de mensen zullen beslissen of ik nog een rol te vervullen heb.”

Actua-Kopstukken, woensdag 3 juni, 18u00: Bert Anciaux (sp.a).

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*