Minister van Financiën Steven Vanackere wil het systeem van roerende voorheffing in ons land herbekijken. Roerende voorheffing is een voorschot op de inkomstenbelasting die men in België moet betalen op inkomsten uit roerende goederen, zoals interesten of dividenden. Deze belasting wordt automatisch ingehouden door de banken. De regering Di Rupo voerde na haar aantreden in december een grondige hervorming van het systeem door, waarbij de roerende voorheffing in veel gevallen verhoogd werd. Vanackere hekelt nu de complexiteit van het huidige systeem, dat volgens hem een dure administratieve opvolging vergt en stokken in de wielen steekt van de vereenvoudiging van belastingaangifte. Volgens de minister zou het beter zijn om de voorheffing te veralgemenen naar 25%, met een mogelijkheid tot gedeeltelijke terugvordering voor bescheiden beleggers.
Tussen Open VLD en N-VA is intussen wrevel ontstaan omtrent de post van gouverneur in Oost-Vlaanderen. Die is momenteel in handen van André Denys, een liberaal. Maar Denys is 65, en gaat begin volgend jaar met pensioen. Het is nog onduidelijk welke partij de nieuwe gouverneur mag aanleveren. Dat is in principe de taak van de Vlaamse regering, die de gouverneur aanduidt op basis van een politiek compromis. Bij N-VA vinden ze het niet meer dan logisch dat die eer te beurt valt aan de grootste partij van Vlaanderen. Kanshebber is in dat geval Siegfried Bracke, die op 14 oktober de N-VA-lijst trekt in Gent. Maar de liberalen zijn niet van plan om zich zomaar opzij te laten schuiven. Open VLD zit dan misschien niet in de Vlaamse, maar wel in de federale regering. En die moet advies verlenen aan de gewestregering voor die kan overgaan tot de benoeming van een nieuwe gouverneur, klinkt het.
Energieleverancier Electrabel heeft het afgelopen jaar een pak klanten verloren. 600 per dag, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse Energieregulator. Bij de vrijmaking van de markt in 2003 kon de energiereus nog rekenen op een marktaandeel van 78%, nu is dat nog maar 55%. Daarmee blijft Electrabel wel de grootste energieleverancier van Vlaanderen. Na de overstap kiest de consument steeds vaker voor één van de kleine energieleveranciers, aldus de VREG.
Laat een reactie achter