Actua-Flash. Kort politiek nieuws op Actua-TV.

Waar het gisteren nog onrust troef was, giet de federale regering vandaag olie op de golven. Zo laat CdH-staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet weten dat de stroomvoorziening tijdens deze winter gegarandeerd blijft, ook als de kernreactor Doel 3 niet wordt heropgestart. Volgens Wathelet bepaalt het bevoorradingsplan dat producenten verplicht kunnen worden om centrales open te houden als er bevoorradingsproblemen zijn. Electrabel kondigde onlangs nog aan dat het de kolencentrale in het Oost-Vlaamse Ruien fors zal afbouwen. Maar de regering kan beslissen om die centrale toch draaiende te houden, verduidelijkt de woordvoerster van Wathelet. De staatssecretaris was aanvankelijk karig met commentaar over de toestand van Doel 3, maar schakelt nu toch een versnelling hoger vanwege de vele foutieve berichten, die volgens Wathelet nog worden aangedikt door partijen als Groen en Ecolo.

Sp.a vicepremier Johan Vande Lanotte van zijn kant wil dan weer de onrust counteren die de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene creëerde door te zeggen dat ons land op een nieuwe recessie afstevent. De regering was niet euforisch bij de begrotingscontrole in juli, aldus Vande Lanotte. Bij die begrotingscontrole is reeds rekening gehouden met de achteruitgang van de economie. De sp.a-vicepremier was naar eigen zeggen niet euforisch in maart, en is nu dus ook niet in paniek. Vande Lanotte wil ook het tekort voor dit jaar nog altijd onder de 3% houden, zoals afgesproken met de EU. Slechte voorspellingen of niet.

Bij Groen zorgt Vlaams parlementslid Luckas Vander Taelen dan weer voor onrust. Aanleiding daarbij is het opiniestuk ‘Les garçons de la rue’ van Vander Taelen. Hij wijst daarbij op de rol die de culturele achtergrond speelt bij het gedrag van bepaalde allochtone jongeren, meer nog dan de sociaal-economische context. De groenen zitten duidelijk verveeld met de scherpe opinies van Vander Taelen. Vlaams fractieleider Filip Watteeuw zegt het een goede zaak te vinden dat er binnen zijn partij ruimte is voor discussie, ook al worden bepaalde standpunten niet door iedereen gedeeld. Tot die laatste groep behoort alvast Kamerlid Meyrem Almaci. Zij vindt dat Vander Taelen uit de bocht gaat door de problemen te veralgemenen en te culturaliseren.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*