Actua-Flash. Kort politiek nieuws op Actua-TV.

De gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene blijft voor onrust zorgen. Naar aanleiding van zijn uitspraken over een mogelijke recessie en kapitaalsverhoging voor Dexia Holding vraagt N-VA-kamerfractieleider Jan Jambon dat de Kamercommissie Financiën vervroegd bijeenkomt. Volgens Jambon is het noodzakelijk om te weten of de voorspellingen van Coene kloppen, en welke gevolgen die zouden hebben. Daarom wil hij de commissie graag volgende week bij elkaar krijgen. De N-VA stelt zich vragen bij de manier waarop de gouverneur via de media moet communiceren, alsof hij geen gehoor krijgt bij de regering. Daarom wil de partij snel horen welke maatregelen die regering voorstelt. De oproep van Jambon is er naar eigen zeggen geen van meerderheid versus oppositie. Het is gewoon belangrijk dat de commissie goed geïnformeerd wordt, luidt het.

Volgens Marino Keulen is het dan weer de N-VA zelf die aan de basis van alle onrust ligt. Dat zei het Limburgs kopstuk van Open VLD bij de start van zijn verkiezingscampagne in de aanloop naar 14 oktober. Volgens Keulen pakt de N-VA uit met een ongeziene personencultus rond Bart De Wever, en doet de partij alsof het kleinste Vlaamse dorp straks gelukkig wordt omdat het bestuurd zal worden door een mini-De Wever zonder ervaring. Het Vlaams parlementslid noemde het feit dat N-VA zich ook in de lokale kiescampagne uitgesproken tegen de regering Di Rupo profileert, verder nog “intellectueel onwaardig”.

In Brussel vergaderen nucleaire experts van 8 landen over de mogelijke risico’s met reactorvaten van het type dat in Doel 3 wordt gebruikt. In de kuip werden scheurtjes vastgesteld, die mogelijk ook in andere kerncentrales kunnen voorkomen. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Veiligheid heeft experts uitgenodigd uit Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland, Argentinië en de Verenigde Staten. De kuip in Doel werd geleverd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, een firma die intussen niet meer bestaat. Het bedrijf heeft de kuipen geleverd aan 22 kerncentrales. In België gaat het, naast Doel 3, om Tihange 2. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, die bevoegd is voor de nucleaire veiligheid, belooft het dossier van nabij op te volgen. Groen-oppositielid Kristof Calvo van zijn kant vraagt zich af hoeveel dergelijke incidenten er nodig zijn vooraleer de regering maatregelen neemt.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*