Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

In de maand juni hebben de registratierechten 27 procent minder opgeleverd dan in 2008. Ook de schenkingsrechten daalden met 18,8 procent. Voor alle Vlaamse gewestbelastingen samen was er een daling van 8,3 procent. Dit levert voor dit jaar, samen met de verminderde federale inkomsten, een Vlaams begrotingstekort van 1 miljard euro op. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters zegt dat er is afgesproken om dit tekort weg te werken. Potentiële besparingen worden in september bekeken, wanneer de begrotingscontrole gepland is. De verkoop van vastgoed gaat ondertussen wel opnieuw omhoog. De notarissen leiden dat af uit het feit dat de notariële akte meestal een aantal maanden na de verkoop volgt, en dat de notarissen momenteel al een lichte heropleving van de verkopen vaststellen.
De arbeidsinspectie heeft een illegale handel in diensturen ontdekt bij De Lijn in Oost-Vlaanderen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Chauffeurs die een dagje vrij willen, zouden hun uren aanbieden aan collega’s die een centje willen bijverdienen. In ruil voor 9 euro per uur, zouden sommige chauffeurs zo 2 tot 3 shiften van 7,5 uur na elkaar presteren. Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit vraagt dat De Lijn tegen het einde van volgende week onderzoekt of er ook in andere stelplaatsen dan Gentbrugge aanwijzingen van fraude zijn. Ze aanvaardt niet dat chauffeurs hun shifts ‘frauduleus verhandelen’. Volgens Crevits kunnen de praktijken in Gentbrugge de veiligheid van reizigers en andere weggebruikers in het gedrang brengen. Ze vraagt dan ook dat er snel en streng wordt opgetreden.
YouTube, de populaire videowebsite heeft tientallen muziekvideo’s van Belgische artiesten verwijderd na een klacht van auteursrechtenvereniging Sabam. Het gaat onder meer om clips van dEUS en Jasper Erkens. Dat melden de kranten van De Persgroep. De voorbije weken heeft Sabam tientallen inbreuken op het auteursrecht vastgesteld omdat de onderhandelingen tussen auteursrechtenverenigingen en YouTube nu al anderhalf jaar heel moeizaam verlopen. Het gaat vooral om clips die opgeladen werden door gewone YouTube-gebruikers. Clips die geüpload werden door artiesten of hun platenfirma blijven wel beschikbaar.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*