Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Komt het tot een militaire interventie in Syrië of niet? Het is de vraag die de internationale gemeenschap sinds vorige week blijft bezig houden. Nieuw is wel dat Rusland zich plots opvallend constructief opstelt. Het land lanceerde maandag het voorstel om de chemische wapens in Syrië onder internationale controle te plaatsen. Een denkpiste die door zowat alle wereldleiders voorzichtig positief onthaald werd. Ook Syrië zelf lijkt geneigd om op het voorstel van de Russen in te gaan. Het regime van president Assad moet het plan in kwestie wel nog concreet verder uitwerken, samen met Rusland. Frankrijk gaat zelfs nog een stap verder. Het land heeft een resolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad om de massamoord van 21 augustus door het regime in Damascus te veroordelen. Volgens de resolutie moeten de chemische wapens van Syrië onder internationale controle komen en daarna vernietigd worden. Als dat niet gebeurt, voorziet de resolutie sancties. Ook tijdens de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie komt de Syrische kwestie uitgebreid aan bod. De Europese Commissie keurde ook een reeks maatregelen goed, die de Syrische vluchtelingen in de buurlanden moeten ondersteunen

“Kris Peeters als premier van een federale sociaal-economische herstelregering: ik zou dat geen verkeerd idee vinden”. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagavond gezegd in het VRT-programma Terzake. De Wever verbaasde zich erover dat de CD&V nog geen kandidaat-premier naar voren heeft geschoven voor de verkiezingen van 25 mei volgend jaar. Volgens hem zou dat erop wijzen dat de christendemocraten aansturen op een voortzetting van de regering Di Rupo in dezelfde samenstelling als nu het geval is, met de N-VA in de oppositie dus. De Wever zelf mikt naar eigen zeggen niet op de post van eerste minister. Zijn partij wil in de eerste plaats samen met CD&V in de Vlaamse regering stappen, en zelf heeft De Wever zijn handen vol als burgemeester van Antwerpen en partijvoorzitter. De suggestie van de N-VA-voorzitter over de toekomst van Kris Peeters valt bij die laatste trouwens niet meteen in goede aarde. Vanop handelsmissie in China laat de minister-president weten dat zoiets nog lang niet aan de orde is, en dat hij nog tot diep in 2014 hoopt te kunnen doorwerken zonder te moeten nadenken over zijn toekomst na de verkiezingen. Peeters haalde afgelopen weekend in verschillende interviews al aan dat hij de komende jaren het liefst aan het hoofd van de Vlaamse regering wil blijven staan.

Onze huidige premier Elio Di Rupo laat het in ieder geval niet aan zijn hart komen. Hij is deze week in China voor een aantal politieke en economische contacten. Maar in de marge van dat bezoek lijkt er alweer een communautair incident in de maak te zijn. De premier zou woensdag in China een contract afsluiten om 2 reuzenpanda’s voor 10 jaar naar ons land te halen. Panda’s zijn een bedreigde diersoort, waarvan er minder dan 2000 in het wild leven. Ook in dierentuinen kom je ze maar zelden tegen, zeker buiten China. Daar zijn er amper 16 parken waar er reuzenpanda’s gehouden worden. De dieren blijven eigendom van de Chinese overheid, maar worden door het land doorgaans uitgeleend voor een periode van 10 jaar. De 2 panda’s die naar ons land komen, zouden ondergebracht worden in dierenpark Pairi Daiza vlakbij Bergen, de stad waar Di Rupo burgemeester is. Nochtans was ook de Antwerpse Zoo kandidaat. Daar verbleef in de jaren ’80 al een pandakoppel, dus de dierentuin had er al de nodige ervaring mee. Bij de Zoo zijn ze naar eigen zeggen teleurgesteld dat de premier hun kandidatuur niet sterker heeft ondersteund. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir is zelfs van plan om Di Rupo bij terugkomst over de zaak te interpelleren in het parlement. Het kabinet van de premier benadrukt intussen dat het niet Di Rupo zelf is die bepaalt in welk park de dieren terecht komen, maar wel de Chinese autoriteiten.

Actua-Flash, dinsdag 10 september om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.


Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*