Actua-Flash. Kort politiek nieuws

* De MR wil de huidige regeringscoalitie na de verkiezingen van 25 mei 2014 het liefst gewoon verder zetten. Dat heeft MR-kopstuk en vicepremier Didier Reynders gezegd in een interview met de Franstalige krant La Libre Belgique. Reynders vraagt daarbij wel dat de huidige meerderheidspartijen de staatshervorming verder uitvoeren en geen nieuwe lasten meer creëren. Coalitiepartner cdH krijgt daarbij een veeg uit de pan, omdat ze pleiten voor de afschaffing van de notionele interestaftrek. Zijn partij stelt daarnaast ook een hervormingsplan voor, met inspanningen om de fiscale druk te verlagen en te verschuiven. Tenslotte zou Elio Di Rupo volgens Reynders best aan kunnen blijven als premier. “Maar als er een andere mogelijkheid is, zien we dat wel”, zei hij ook nog.

De speculaties van Reynders over de epiloog van de moeder aller verkiezingen komt er na gelijkaardige uitspraken van de N-VA, eerder deze week. Voorzitter Bart De Wever liet eerder deze week weten dat zijn partij na de verkiezingen in een sociaal-economische herstelregering wil stappen, zonder de PS en dus zonder een tweederdemeerderheid. Maar dat kan volgens hem enkel als er werk wordt gemaakt van confederalisme. De partij zou zo willen voorkomen dat de Franstaligen de kat uit de boom kijken en de regeringsvorming als breekijzer gebruiken om een staatshervorming af te dwingen. “Het einddoel zal dan zijn om de PS uit eigen belang te laten kiezen voor Wallonië en het confederalisme”, klinkt het. Maar het ziet er niet naar uit dat CD&V en Open VLD de redenering van De Wever zullen volgen, zegt de krant De Tijd. “Als er van de communautaire eisen van de N-VA niets in huis komt, is de kans te groot dat dat de toekomstige regering ten val brengt”, klinkt het uit de mond van een anonieme partijvoorzitter.

* Een onderzoek van de KULeuven heeft alvast uitgewezen dat de N-VA zich geen zorgen moet maken over haar populariteit bij jongeren. De onderzoekers van de universiteit vroegen onlangs aan 3.000 Vlaamse 16-jarigen op welke partij ze zouden stemmen als ze op dat moment naar de stembus zouden mogen gaan. Een meerderheid van de ondervraagde jongeren gaf daarbij te kennen dat ze voor de N-VA of de CD&V zouden kiezen. De oorzaak voor dat succes moet volgens de onderzoekers gezocht worden bij de sterke mannen van beide partijen: Bart De Wever en Kris Peeters. Al grapte CD&V-kopman Wouter Beke op Twitter meteen dat dat ook wel eens te maken zou kunnen hebben met het sexappeal van de voorzitter. CD&V doet het over het algemeen beter bij 16-jarige meisjes dan bij jongens. Dat is ook het geval voor Groen. N-VA en Vlaams Belang zijn dan weer duidelijk populairder bij leeftijdsgenoten van het mannelijk geslacht. De studie betekent slecht nieuws voor Open VLD en sp.a: zij scoren allebei minder dan 10%.

* De topbenoemingen van de federale regering zijn nog maar net rond, maar toch lanceert bevoegd minister Labille in dat verband alweer een opmerkelijke oproep. Hij vraagt de toplui die van job wisselen om zich ethisch op te stellen, en afstand te doen van de vertrekpremie waar ze recht op hebben. Spoorbaas Jannie Haeck, die vertrekt naar de top van de Nationale Loterij, liet al weten dat hij zijn vertrekvergoeding ter waarde van 750.000 euro niet zal opnemen. Of CD&V-politicus Stefaan De Clerck, toekomstig voorzitter van Belgacom, en Marc Descheemaecker, toekomstig voorzitter van Brussels Airport, hetzelfde zullen doen, is nog niet bekend. Allebei weigeren ze voorlopig iedere commentaar hierover.

* Sas Van Rouveroij neemt afscheid als fractieleider van de Open VLD in het Vlaams parlement. De Gentenaar raakte begin deze week verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit van Gent. Een mandaat dat volgens de regels perfect gecombineerd kan worden met het fractieleiderschap, maar Van Rouveroij diende toch zijn ontslag in bij partijvoorzitter Gwendolyn Rutten om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn nieuwe taak. Momenteel doet de naam van Oostendenaar Bart Tommelein de ronde als mogelijke opvolger van Van Rouveroij als fractieleider binnen het Vlaams parlement.

Actua-Flash, dinsdag 3 september om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*