Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

“PS en MR nemen een dubbelzinnige houding aan tegenover N-VA. Enerzijds spreken ze forse taal tegen de Franstalige kiezer, maar anderzijds zijn ze wel volop bezig met de partij op te vrijen met het oog op de periode na de verkiezingen van volgend jaar”. Dat heeft FDF-kopman Olivier Maingain maandagochtend gezegd op RTBF-radio. Maingain doelt daarmee in de eerste plaats op Waals minister-president Rudy Demotte, die vorige week tijdens het Feest van het Waalse Gewest een opmerkelijk pleidooi hield voor een open Waalse identiteit. Maar ook federaal minister en MR-kopstuk Didier Reynders, die volgens Maingain regelmatig met N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zou dineren, krijgt de wind van voren. De FDF gaat het volgens voorzitter Maingain anders aanpakken, door elke samenwerking met de partij af te wijzen. De partij hoopt na de verkiezingen de derde grootste partij van Brussel te worden, en ook verder voet aan de grond te krijgen in Wallonië.

MR-voorzitter Charles Michel wil dat de regering in de nabije toekomst werk maakt van een fiscale ‘electroshock’, door een belastingverlaging ter waarde van 5 miljard euro door te voeren. Dat laat de politicus optekenen in de Franstalige krant Le Soir. Volgens Michel is 2014 daarvoor het uitgelezen moment: de openbare uitgaven zijn opnieuw onder controle, en belangrijkste structurele hervormingen op vlak van pensioenen en werkloosheid werden al doorgevoerd. Concreet wil Michel de vennootschapsbelasting voor KMO’s verlagen via fiscale vereenvoudiging. Ook de lonen moeten eraan geloven: met een verlaging van de loonlasten en een stijging van het nettoloon zal de koopkracht opnieuw stijgen, denkt de MR-voorzitter. De voorgestelde fiscale hervorming kan volgens de studiedienst van de partij ook 100.000 extra jobs opleveren. Het voorstel van Michel kan meteen ook op bijval rekenen van z’n liberale collega Alexander De Croo. Al benadrukt die laatste wel dat een loonlastenverlaging geen zaligmakende oplossing is. “België moet vooral haar competitiviteit in brede zin versterken”, vindt hij.

Ook de liberale senatoren willen de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven verbeterd zien. Open VLD’ers Rik Daems en Nele Lijnen hebben daarom een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat mensen die gepensioneerd zijn of deeltijds werken tot 500 euro per maand belastingvrij kunnen bijverdienen. Het presteren van overuren en gelegenheidsarbeid moet daardoor aantrekkelijker en flexibeler worden voor werknemers en werkgevers. De zogenaamde flexi-jobs zijn geïnspireerd op de Duitse mini-jobs, met dat verschil dat ze niet bedoeld zijn voor werklozen, klinkt het bij beide senatoren.

Het budget dat voor 2013 was uitgetrokken om de politiediensten te vergoeden voor hun hulp bij gedwongen repatriëringen, is halfweg het jaar al bijna helemaal opgebruikt. De schrijft de krant De Standaard. Dat zorgde ervoor dat de gedwongen uitwijzing van een Congolees eind vorige week moest worden uitgesteld, omdat de bevoegde politiedienst wilde vermijden dat er vergoedingen voor weekenduren moesten worden betaald. Volgens de woordvoerster van staatssecretaris De Block waren er tijdens de eerste helft van dit jaar veel meer gedwongen uitzettingen dan was voorzien bij de opmaak van de budgetten. Het zou enkel gaan om het gedeelte van het budget dat voorzien is voor politie-escortes, een bevoegdheid van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. De minister zit deze week nog samen met Maggie De Block en Catherine De Bolle, topvrouw van de federale politie, om een oplossing te zoeken voor het probleem.

Actua-Flash, maandag 26 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*