Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Zeven Nederlandse beleggers, die destijds in het aandeel Fortis hadden belegd, dagvaarden Jean-Paul Votron, de voormalige gedelegeerd bestuurder, Maurice Lippens, de voormalige bestuursvoorzitter en Gilbert Mittler, de voormalige financieel directeur van de bank-verzekeraar. Volgens Hendrik Jan Bos, de advocaat, zijn de drie ex-toplui van Fortis persoonlijk aansprakelijk voor de schade die cliënten geleden hebben. Dat meldt De Tijd. Bos zegt dat de ex-bestuurders misleidende, onjuiste en onvolledige informatie verspreid hebben in de periode van 2007 tot 25 juni 2008, net voor Fortis aankondigde dat een kapitaalinjectie noodzakelijk was en er geen interim-divident zou uitgekeerd worden. De zaak wordt op 16 september ingeleid door de rechtbank in Utrecht. Het zou de eerste keer zijn dat bestuurders van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het verspreiden van misleidende informatie. Bos wenst dat de drie onder ede komen getuigen voor de rechtbank om meer duidelijkheid te verschaffen over de door hen afgelegde verklaringen.
Bijna 90 procent van de Belgische politici vermoedt corruptie bij sommige van hun collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit Delaware. Die peilde in zes Europese landen naar de perceptie van parlementsleden en senatoren over duistere praktijken in de nationale politiek. Politicoloog Carl Devos vertelt in De Morgen dat er de voorbije maanden heel wat stinkende dossiers naar boven kwamen. ‘En die hebben blijkbaar niet alleen de perceptie van Jan Modaal beïnvloed, maar ook die van de politici zelf.’ Op de vraag ‘Hoeveel politici zijn volgens u betrokken bij corruptie?’ antwoordt 40,3 procent van de respondenten ‘ een paar ‘, terwijl 46,9 procent ‘een deel’ van de collega’s inschat als zijnde corrupt.
De liberale politievakbond VSOA is verontwaardigd over de kritiek van minister van Justitie Stefaan De Clerck op de politie in verband met de ontsnapping van drie gedetineerden uit het Brusselse justitiepaleis. De Clerck vindt dat de politie een zware inschattingsfout heeft gemaakt, maar volgens de vakbond probeert de minister de zwarte piet door te sturen naar de politie. De politie moet nu grotendeels zelf inschatten hoe gevaarlijk een gedetineerde is die voor de rechter moet verschijnen en dat vindt de vakbond niet logisch, omdat de politie vaak niet betrokken is bij het dossier. Het parket en de onderzoeksrechter zijn de enigen die een goede inschatting kunnen maken vindt nationaal secretaris Jan Schonkeren. De vakbond vindt het verder ook schandalig dat de politie als bliksemafleider moet fungeren voor het jarenlange gebrek aan politieke moed en visie ten aanzien van justitie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*