Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

De beschuldiging van de Syrische oppositie dat het regeringsleger van president Assad afgelopen woensdag een aanval met chemische wapens heeft gepleegd, blijft voor onrust zorgen op het internationale toneel. Bij die aanval zouden honderden mensen om het leven gekomen zijn. De Verenigde Naties hebben al inspecteurs ter plaatse gestuurd om de beschuldigingen te onderzoeken, maar die worden niet toegelaten op de plaats waar de aanval plaats vond. In een interview met CNN roept president Obama Assad op om de onderzoekers van de Verenigde Naties behoorlijk hun werk te laten doen. Obama noemde de inzet van chemische wapens eerder al een ‘rode lijn’, een grens die niet overschreden kan en mag worden. Maar hij herhaalt ook dat een Amerikaanse interventie in Syrië zonder mandaat van de VN geen einde kan maken aan het conflict. Het conflict in de regio zit dus nog altijd muurvast. Ook op humanitair vlak lijkt er nog niet meteen beterschap op komst te zijn. Hulporganisatie UNICEF heeft bekend gemaakt dat er sinds het begin van de burgeroorlog al 1 miljoen kinderen de Syrische grens over gevlucht zijn. Bijna 3 kwart van hen zijn jonger dan 11 jaar. UNICEF noemt het een “mijlpaal van de schaamte”.

Huidig Bpost-CEO Johnny Thijs wil niet aanblijven als topman bij de post als hij daarvoor nog maar 290.000 euro per jaar verdient. Dat heeft Thijs donderdagavond gezegd op de Franstalige openbare radio. De CEO verdient momenteel meer dan 1 miljoen euro per jaar. 290.000 euro, het loon van onze premier, wordt door de regering in het achterhoofd gehouden als basisloon voor topmanagers van overheidsbedrijven. De federale ministers willen die wedden namelijk herbekijken, en naar beneden toe bijstellen. Maar volgens Thijs is dat geen rechtvaardig loon voor bedrijfsleiders die vaak grote verantwoordelijkheden moeten nemen. Bevoegd PS-minister Labille en sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen lieten hun verontwaardiging al blijken. “Als hij niet akkoord gaat met het voorgestelde plafond, dan moet hij maar vertrekken”, klinkt het. Maar vicepremier Alexander De Croo neemt het in de krant De Standaard op voor Thijs. Volgens De Croo is de modernisering van de post geen alledaagse opdracht, en is het dus ook logisch dat de CEO van Bpost niet wil blijven werken voor een kwart van zijn huidig loon. “Als je topmanagers wil aantrekken, moet je ze ook een goed loon bieden”, vindt de liberaal.

Er zijn in ons land in geen jaren zo weinig huizen verkocht als in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat moet blijken uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Tussen maart en juni zijn amper 8.493 huizen verkocht in Vlaanderen. Dat zijn er 1.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is zelfs het laagste cijfer in 20 jaar tijd. Opvallend is wel dat de prijzen nog altijd stijgen. De daling van de huizenverkoop valt deels te verklaren door het feit dat het ook steeds moeilijker wordt om een lening af te sluiten. Banken zijn vaak niet meer geneigd om het totale bedrag te lenen, waardoor een huis kopen zonder inbreng van eigen kapitaal bijna onmogelijk is geworden.

Actua-Flash, vrijdag 23 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*