Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Het protest vanuit universiteiten en hogescholen tegen de manier waarop onderwijsinstellingen gefinancierd worden, bereikt stilaan z’n hoogtepunt. Met een open brief en een petitie wil de Actiegroep Hoger Onderwijs het huidige beleid aan de kaak stellen, dat volgens hen eenzijdig rekening houdt met kwantitatieve in plaats van kwalitatieve criteria. Volgens de initiatiefnemers zorgt dat voor een ongezonde prestatie- en publicatiedruk, en een klimaat van overdreven bureaucratie. Het protest komt er na enkele recente aantijgingen van wetenschapsfraude binnen de universitaire wereld. De actiegroep vraagt dan ook dat de rectoren en onderwijsminister Pascal Smet het financieringssysteem herbekijken. Die laatste noemt de petitie alvast een belangrijk signaal. Smet benadrukt dat er binnenkort al een evaluatie komt van de financiering van hogescholen en universiteiten. Ook jonge professoren en docenten zullen daar volgens de minister voldoende bij betrokken worden.

Voormalig Justitieminister Stefaan De Clerck heeft de ambitie om binnen 5 jaar opnieuw burgemeester van Kortrijk te worden. Dat liet de CD&V’er woensdagochtend blijken in een interview op Radio 1. De Clerck stond 12 jaar lang aan het hoofd van de West-Vlaamse stad en z’n partij behaalde tijdens de laatste verkiezingen nog een score van 33%. Maar tijdens de onderhandelingen werd hij aan de kant geschoven door een coalitie van sp.a, N-VA en Open VLD rond liberaal Vincent Van Quickenborne. Een sluwe zet, die ervoor zorgde dat De Clerck op de oppositiebanken terecht kwam. De CD&V’er probeert daar nu naar eigen zeggen z’n rol zo goed mogelijk te vervullen, en de CD&V-erfenis zo goed mogelijk te beschermen. Volgens De Clerck werd Kortrijk de voorbije 12 jaar goed bestuurd. Daarom hoopt hij in 2018 opnieuw de steun van de kiezer te krijgen.

Het is goed mogelijk dat Griekenland in het najaar opnieuw aanspraak kan maken op een nieuw hulppakket vanuit de eurozone. Dat heeft Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn gezegd in een interview met een Finse krant. De trojka, die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, zal in het najaar het hervormingsprogramma en de schuldenberg van Athene bespreken. Ook de mogelijke voortzetting van het reddingsplan en de financiering daarvan zal daarbij worden bekeken, aldus Rehn. Griekenland worstelt op dit moment nog altijd met een torenhoge schuld. Een verlenging van de looptijd van de kredieten die het land van Europa kreeg, zou de leefbaarheid van die schuld ten goede komen, klinkt het.

Actua-Flash, woensdag 21 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*