Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Zeker 3 Vlaamse steden voegen deze zomer de daad bij het woord, door jongeren die afreizen naar Syrië om er te gaan strijden ambtshalve te schrappen. Dat schrijven verschillende kranten maandag. De ambtelijke schrappingen komen er nadat de politiediensten van de verschillende steden op het officiële adres van verdachte Syriëstrijders hadden vastgesteld dat ze er niet meer woonden. Door die schrapping zijn ze meteen ook hun sociale rechten kwijt, wat betekent dat ze geen uitkering meer ontvangen en dus niet langer de grens met Turkije kunnen oversteken om daar geld af te halen. Antwerps burgemeester Bart De Wever liet 22 inwoners schrappen, zijn collega van Vilvoorde Hans Bonte 7. In het Limburgse Maaseik gaat het om 3 jongemannen. Ook in Mechelen overwegen ze de mogelijkheid om over te gaan tot zo’n ambtelijke schrapping. Maar daar zouden er nog geen gevallen bekend zijn van mensen waarvan het 100% zeker is dat ze naar Syrië zijn vertrokken.

Het Comité I, dat moet toekijken op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in ons land, heeft een rapport klaar over het onderzoek dat de Staatsveiligheid heeft gevoerd naar de activiteiten van Scientology en andere sekten in ons land. Dat onderzoek lekte in februari van dit jaar uit in de pers. Verschillende politici werden daarin expliciet bij naam genoemd, iets wat destijds het nodige stof deed opwaaien. Ook al ging het meestal om personen die door de sekten waren benaderd in een poging hun beslissingen te beïnvloeden, zonder dat de politici in kwestie daar per se op in gingen. Maar ook het Comité I omschrijft dat nu als “problematisch”. Zeker omdat het onderzoek in kwestie onvoldoende diep ingaat op de strategieën en methodes van de sektes in kwestie. Dat in combinatie met het noemen van namen zorgt voor verwarring en dubbelzinnigheid, aldus het controle-orgaan.

De werkloosheid is in ons land het voorbije decennium nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Ons land telde in juni 2013 meer dan 600.000 werkzoekenden, wat de werkloosheidsgraad op 8.7% brengt. Een stijging met maar liefst 5% in vergelijking met een jaar eerder. Vlaanderen doet het met 7.95% beter dan België als geheel. En in vergelijking met andere Europese landen doen we het lang niet slecht. Sinds de start van de crisis in 2008 is de werkloosheid in de eurozone als geheel gestegen, van 7,7% naar 12,1%.

Actua-Flash, maandag 19 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*