Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

De ‘moeder aller verkiezingen’ in mei 2014 zal de staat behoorlijk wat geld kosten, in totaal meer dan 12 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd. Op 25 mei 2014 worden er voor het eerst samenvallende verkiezingen georganiseerd, waarbij er zowel gestemd moet worden voor een Vlaamse, federale en Europese lijst. De federale overheid zal het grootste deel van de kosten voor haar rekening nemen: iets meer dan 10 miljoen euro. Verhoudingsgewijs komt dat overeen met het budget van de verkiezingen van 2010, die volledig onder federale bevoegdheid vielen. Maar ook de regionale overheden delen uiteraard in de kosten. Vlaanderen legt 1.5 miljoen euro opzij, zo liet Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters weten na een parlementaire vraag van Marijke Dillen van het Vlaams Belang. De federale overheid schat de kosten op 10.037.600 euro. Het meeste geld vloeit naar de presentiegelden, de digitale verzending van de kandidatenlijsten en de resultaten en de technische ondersteuning bij het elektronisch stemmen. Iets meer dan een miljoen gaat rechtstreeks naar Binnenlandse Zaken, de rest van het gedrag wordt besteed aan het bekend maken van de verkiezingsresultaten.
De regering Di Rupo moet in de toekomst werk maken van een jaarlijks overzicht met gegevens over de dienstreizen van ministers en staatssecretarissen. Dat vindt althans N-VA-Kamerlid Peter Luyckx. De Limburgse politicus vroeg die gegevens voor het jaar 2012 onlangs op, maar hij kreeg maar van 11 van de 19 federale excellenties een antwoord. Luyckx is naar eigen zeggen niet tegen de buitenlandse missies op zich, maar hij vindt wel dat de regering hier transparanter over kan communiceren. Omdat vaak ook de begroting geen duidelijk antwoord biedt, zou een jaarlijks overzicht een oplossing kunnen zijn, aldus de N-VA’er.

Tijdens het tweede kwartaal van 2013 is de economie van de eurolanden voor het eerst in bijna 2 jaar tijd gegroeid. Dat heeft Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend gemaakt. De groei van de euro-economieën bedroeg van april tot juni gemiddeld 0.3% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Daarmee deden we het beter dan verwacht. Economen hadden op een groei van 0.2% gerekend. De Belgische economie groeide tijdens het tweede kwartaal met 0,1%, zo maakte de Nationale Bank eerder al bekend. Sommige andere eurolanden konden nog betere resultaten voorleggen. Eurozwaargewichten Frankrijk en Duitsland doen het goed, met respectievelijk 0.5 en 0.7% groei. Minder goed nieuws is er voor Spanje, waar de economie nog altijd lichtjes krimpt. Ook bij onze noorderburen in Nederland houdt de krimp aan, door het hoge banenverlies en het dalende aantal vacatures. Volgens Eurocommissaris Olli Rehn zijn we er dus nog niet. “Suggereren dat de crisis over is, is te voorbarig. Want de voorlopige groeisignalen zijn erg fragiel”, zo schrijft Rehn op zijn blog.

Actua-Flash, woensdag 14 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*