Voormalig premier Yves Leterme laat de verkiezingen van volgend jaar aan zich voorbij gaan. Dat heeft de CD&V’er maandagavond gezegd in het duidingsprogramma Terzake. Leterme is momenteel ondervoorzitter bij de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is dat. Ook in de nabije toekomst wil hij nog verder timmeren aan een carrière op het internationale toneel. Leterme gaf ook toe dat hij geen goesting of ambitie heeft om een lijst te trekken. Niet voor West-Vlaanderen en niet voor Europa. Met dit nieuws kunnen de puzzelstukken voor de CD&V-lijstvorming stilaan op hun plaats beginnen vallen. Nu Yves Leterme afhaakt, komt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits in West-Vlaanderen nog meer op het voorplan te staan. Verwacht wordt dat de populaire politica aan de kop van de lijst voor het Vlaams parlement een massa stemmen zal binnen halen. Staatssecretaris Hendrik Bogaert is dan weer zo goed als zeker de nummer 1 op de federale lijst. Ook voor Europa zijn er consequenties. Niets lijkt Europarlementslid Marianne Thyssen nu nog weg te kunnen houden van de eerste plaats op die lijst. Is er voor Leterme op datzelfde niveau dan geen andere plaats weggelegd, als Europees Commissaris bijvoorbeeld? Volgens voorzitter Wouter Beke is het nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen.
In het bewuste interview in Terzake ging oud premier Leterme ook stevig in de clinch met Ivan Van de Cloot, econoom bij denktank Itinera. Beide heren zaten samen in de studio voor een debat over de financiële crisis in de eurozone, en de afwikkeling van de restbank Dexia. Van de Cloot liet zich in het interview bijzonder kritisch uit over de manier waarop de regering in 2008 en 2011 de crisis rond Dexia heeft aangepakt. De econoom vindt ook dat het er sterk op lijkt dat betrokkenen in het dossier rond Dexia en het ACW elke vorm van kritiek in de kiem willen smoren. Van de Cloot zegt dat hij zelf ook al meermaals bedreigd werd in dat verband, onder meer door een Belgische topminister. Leterme reageerde bijzonder fel op die beschuldigingen. “Uit respect voor democratie en rechtstaat: ofwel is er een bedreiging en dan dien je klacht in, ofwel zwijg je. Want dit schept een sfeer van verdachtmakingen rond toppolitici”, aldus de voormalige premier.
Ook bij de N-VA wordt er stilaan toegewerkt naar 25 mei volgend jaar. Vanaf september pakt de partij uit met een heuse roadshow, die kiezers moet informeren over de stand van het land. Onder de noemer “Café bij Bracke en vrienden” trekt Kamerlid Siegfried Bracke samen met de regionale kandidaten door Vlaanderen. Met de roadshow wil de N-VA aantonen dat de goednieuwsshow van Di Rupo niet klopt. Onafhankelijke economische gegevens zouden onder meer moeten aantonen hoe het zit met de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië, en hoe hoog onze staatsschuld werkelijk is. Na afloop van de tournee door Vlaanderen houdt de partij eind januari ook nog een congres over confederalisme. Dat zou moeten leiden tot de opmaak van een concreet confederaal plan, met een oplossing voor Brussel.
Actua-Flash, dinsdag 13 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus.
Laat een reactie achter