Actua-Flash. Kort politiek nieuws

De federale regering ziet het niet zitten om alle verliezen van restbank Dexia in één keer te moeten slikken. Dat heeft sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte woensdagavond gezegd in het duidingsprogramma Terzake. Dexia maakte eerder deze week bekend dat het voor de eerste helft van 2013 al een nettoverlies heeft geleden van 905 miljoen euro, terwijl het totale verlies voor het hele jaar eerder geraamd werd op 950 miljoen. Dat is nu dus een onhaalbare kaart geworden. Een tegenvaller voor de federale regering dus. Maar volgens de sp.a’er is de enige optie om te proberen om de verliezen voor de komende jaren zoveel mogelijk te beperken, het liefst zonder nieuwe kapitaalsverhoging. De verliezen in één keer wegwerken zou dan misschien wel een einde maken aan de onzekerheid, maar het is ook een piste die heel veel mensen heel veel geld zou kosten, denkt de vicepremier. Vande Lanotte omschreef Dexia tenslotte als “een klein monster in ons financieel bestel, waar we rekening mee moeten houden en dat we moeten uitzweten”.

Eerder deze week kon u in deze rubriek al zien dat de N-VA kampt met een tekort aan vrouwelijke lijsttrekkers voor de verkiezingen van 25 mei volgend jaar. Maar de partij is niet de enige met dat probleem. Bij de Antwerpse socialisten doet zich precies het omgekeerde voor. Daar zijn er meer topvrouwen dan de partij nodig heeft, terwijl het aanbod aan mannelijke sterkhouders eerder gering is. Sinds voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens de politiek eind vorig jaar vaarwel zei, heeft de sp.a zo goed als geen mannen meer in de rangen die nationaal bekend zijn. De meeste dames die kans maken op een plaatsje bovenaan één van de 3 lijsten, zoals Monica De Coninck, Yasmine Kherbache en Kathleen Van Brempt, komen ook nog eens uit Antwerpen, wat de kansen van mannelijke Antwerpse socialisten als Vlaams parlementslid Bart Martens dan weer enigszins beperkt. Dat komt door het zogenaamde ritsprincipe: mannen en vrouwen en kandidaten van verschillende regio’s wisselen elkaar doorgaans af op de lijsten. Mannelijke sp.a’ers van buiten de Sinjorenstad, denk bijvoorbeeld aan Kamerlid David Geerts uit Heist-op-den-Berg en Vlaams parlementslid Steve D’Hulster uit Mortsel, maken daardoor meteen meer kans op een goede plaats. Hoe het ook zij, het zullen dus vooral de vrouwen zijn die in Antwerpen de klus moeten klaren. Op federaal vlak wordt vooral de naam van minister van Werk Monica De Coninck genoemd. En voor Europa lijkt het logisch dat Europarlementslid Kathleen Van Brempt de lijst zal aanvoeren. Al durft de naam van oud-partijvoorzitster Caroline Gennez in dat verband ook al wel eens vallen.

Minder dan de helft van de gezinnen in ons land komt toe aan sparen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank, dat meer dan 60.000 gezinnen uit de eurozone ondervroeg over hun uitgaven in 2010. Het gaat voornamelijk om mensen die een eigen woning hebben. Amper een derde van de huurders zegt geld opzij te kunnen zetten. Sparen is nochtans belangrijk om niet in de armoede terecht te komen. Want wie niet spaart, loopt door onverwachte omstandigheden als ziekte of werkloosheid meer kans om schulden te maken. Het aantal gezinnen met zo’n financiële put is in ons land wel kleiner dan in de meeste eurolanden. De enquête biedt ook inzicht in ons gemiddeld gezinsvermogen. Dat bedraagt in ons land 338.000 euro, aan spaargeld en onroerend goed. Dat vermogen is wel erg ongelijk verdeeld. De 10 procent armste gezinnen in België beschikken hooguit over 2.800 euro, de 10 procent rijkste over minstens 700.000 euro.

Actua-Flash, donderdag 8 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*