Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Rechter Christine Schurmans is in verdenking gesteld in de zaak Fortis. Dat meldt De Tijd. Schurmans onderzocht samen met twee andere rechters van het Hof van Beroep of de verkoop van Fortis aan BNP-Paribas door de Belgische overheid correct was verlopen. Ze wordt er nu van verdacht haar beroepsgeheim geschonden te hebben, omdat ze via haar man informatie uit het onderzoek zou gelekt hebben aan toenmalig premier Yves Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen. De Fortis-affaire leidde uiteindelijk tot het ontslag van die twee. Ondertussen heeft de magistraat die het onderzoek naar het lek over het Fortis-arrest voert, ook ontdekt dat er mogelijk verschillende lekken zijn geweest.
Renaat Landuyt, de justitiespecialist van sp.a. zegt dat de ontsnapping van drie gedetineerden uit het Brussels justitiepaleis kon vermeden worden. ‘Er zijn geen honderd dergelijke gevaarlijke figuren in de gevangenis. Ze zijn dus aanwijsbaar. En toch slaagt men er in om ze te laten ontsnappen. Dat schrijft Landuyt in een persbericht. Het Kamerlid vindt dat er een duidelijke parallel is met de recente ontsnapping vanuit de gevangenis van Brugge. Ook Vlaams Belang hekelt de aanpak van minister van Justitie Stefaan De Clerck. MR gaat zelfs nog een stap verder. Xavier Baeselen pleit daar voor het inzetten van het leger als er geen andere oplossing kan gevonden worden.
Steeds meer gepensioneerde werknemers en zelfstandigen werken in het wit na de pensioenleeftijd. Dat blijkt uit gegevens van Kamerlid Els Schelfhout. Het aantal werkende gepensioneerden steeg met één derde in twee jaar: van 26 250 in 2006 naar 35 000 in 2008. Maar de cijfers zijn wel onvolledig. Het Rekenhof meldt in een recent rapport dat de pensioendiensten in zulke statistieken geen rekening houden met de mensen die de 65 voorbij zijn en geen pensioen aanvragen. Dat aantal is niet klein, maar niet precies gekend. Wellicht vraagt het merendeel geen pensioen omdat ze voltijds doorwerken na hun 65ste. Maar ook dan zijn de cijfers niet volledig. Er zijn ook flink wat gepensioneerden die in het zwart werken. En daarover bestaan geen cijfers.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*