Europarlementariër voor CD&V Ivo Belet gaat Europa volgend jaar inruilen voor het Vlaams parlement. Dat zegt de voormalige VRT-journalist in een interview met de krant De Standaard. Na twee termijnen als Europees parlementslid houdt hij het dus voor bekeken, naar eigen zeggen omdat zijn toekomst daar niet langer gegarandeerd was. Belet krijgt van partijvoorzitter Wouter Beke nu dus de plaats van lijstduwer aangeboden. De Limburger hoopt in het Vlaams parlement verder te kunnen werken op het gebied van energie en sport, 2 domeinen waar hij zich de afgelopen jaren in heeft gespecialiseerd. Volgens de laatste peilingen zou CD&V z’n 3 zetels in het Europees parlement behouden. Voormalig partijvoorzitster Marianne Thyssen deed intussen heel wat Europese ervaring op, en zou dus de geknipte persoon zijn om de lijst voor Europa te trekken. Maar ook de naam van ex-premier Leterme, die mogelijk geen nieuw mandaat bij de OESO zou opnemen, wordt in dat verband genoemd. En dan is er nog Steven Vanackere, die in maart ontslag moest nemen als minister van Financiën na aanhoudende geruchten in het ACW-dossier. Door de splitsing van BHV maakt hij als Brusselaar geen kans om opnieuw in de Kamer terecht te komen. Ook voor hem zou een zetel in het Europees parlement een mooie kans betekenen. Maar omdat Vanackere niet meteen een stemmenkanon is in vergelijking met de 2 anderen, houdt dat scenario voor CD&V ook een risisco in. Voorzitter Wouter Beke zou Vanackere daarom liever inzetten voor het Brussels Gewest.
Een werklastmeting, uitgevoerd door adviesbureau KPMG, bewijst dat de Vlaamse partijen slecht onderhandeld hebben over het gerechtelijke luik van het BHV-akkoord. Dat vindt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. Het akkoord in kwestie, dat in oktober 2011 werd afgesloten, bepaalt onder meer dat er in het gerechtelijk arrondissement Brussel in de toekomst nog maar 20% Nederlandstalige rechters nodig zijn. Op dit moment is één op drie Brusselse rechters nog een Vlaming. Maar volgens het bewuste rapport is 20% dus te weinig om al het werk rond te krijgen. N-VA dringt daarom aan op een herziening van het akkoord. Kristien Van Vaerenbergh, N-VA-voorzitter van de commissie Justitie, wil ook dat Justitieminister Annemie Turtelboom de resultaten van de bewuste studie openbaar maakt. Samen met het Vlaams Belang pleit de partij er tenslotte voor om de commissie Justitie vervroegd terug te roepen uit vakantie om het dossier te behandelen. De federale regering wil voorlopig niet reageren. Ook de resultaten van het onderzoek worden nog niet vrij gegeven.
Electrabel en het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle, kortweg het FANC, stappen naar de Raad van State om de geplande uitbreiding van de haven van Antwerpen aan te vechten. Dat schrijft de krant De Standaard. Beide instanties hebben de stap al gezet op 8 juni, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Electrabel en het FANC vrezen dat de uitbreiding van de Antwerpse haven de nucleaire veiligheid rond de kerncentrale van Doel in gevaar brengt. Bij de nieuwe afbakening is er bijvoorbeeld nog maar 1 weg voorzien die naar de centrale leidt, nu zijn dat er nog 2. Dat kan gevaarlijk zijn wanneer mensen bij een mogelijk ongeluk moeten vluchten. In het plan, dat de Vlaamse regering eind april goedkeurde, wordt ook met geen woord gerept over een veiligheidsperimeter, iets waar vooral het FANC nochtans voor had geijverd. Kristof Calvo, energie-expert voor Groen, vindt het onbegrijpelijk dat Vlaanderen niet heeft geluisterd naar de bekommernissen die het FANC en Electrabel eerder al hadden geuit. Maar ook Joëlle Milquet, die als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd is voor nucleaire veiligheid, zou het probleem ernstiger moeten nemen, vindt Calvo.
Actua-Flash, dinsdag 6 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.
Laat een reactie achter